Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Je problém, že kotlebovci silnejú, myslí si politológ P. Baboš

Na snímke analytik Pavol Baboš Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Na Slovensku podľa politológa väčšinou platí, že výsledky v eurovoľbách viac-menej kopírujú výsledky, respektíve ukazujú nálady pre voľbu do NR SR.

Bratislava 26. mája (TASR) – Zástupcovia ĽSNS by sa podľa neoficiálnych predbežných výsledkov mali dostať do Európskeho parlamentu (EP). Podľa politológa z Univerzity Komenského Pavla Baboša to predstavuje problém, a to nielen pre vládnu koalíciu, ale aj pre spoločnosť.

"Je problém, že kotlebovci silnejú. Jednak pre vládnu koalíciu, ktorá chcela byť hrádzou voči extrémizmu. Namiesto toho táto extrémistická strana získala viac percent. Ak zarátame aj Sieť, tak tri zo štyroch koaličných strán sú dnes pod hranicou piatich percent. Je to problém aj pre celú spoločnosť, že sa nevie vyrovnať s takouto politickou silou," povedal Baboš pre TASR. Podľa jeho slov by bolo vhodné vedieť, či sa ĽSNS podarilo zmobilizovať voličské maximum.

Myslí si tiež, že výsledky sobotných (25. 5.) volieb do EP sú "veľký varovný signál pre Most-Híd a SNS". "Tieto strany sa už v niekoľkých prieskumoch pred eurovoľbami ocitli pod hranicou piatich percent, a to aj v prieskumoch, ktoré sa pýtali na voľby do Národnej rady (NR) SR," zdôraznil.

Na Slovensku podľa politológa väčšinou platí, že výsledky v eurovoľbách viac-menej kopírujú výsledky, respektíve ukazujú nálady pre voľbu do NR SR. "V mnohých iných krajinách, najmä na západe, sa hovorí o takzvaných protestných hlasovaniach, keď iné, menej dôležité voľby, slúžia ľuďom na to, aby potrestali svoje strany, aby im dali nejaký signál. Na Slovensku toto nikdy neplatilo," komentoval. Slováci sa podľa politológa vždy správali vo voľbách do EP ako pri inom type volieb.

Baboš tiež mieni, že výsledky volieb poukazujú na trend, ktorý v spoločnosti existuje a určitým spôsobom sa formoval už pred prezidentskými voľbami. "Nedá sa však predpovedať, či sa SNS alebo Most-Híd nedostanú do parlamentu. Nedá sa však ani predpovedať, že koalícia Progresívne Slovensko a Spolu bude mať určite cez 20 percent," dodal s tým, že by však takýto trend "bral vážne".