Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Jednoduchý nákup kvalitných a bezpečných potravín

Foto: Národný potravinový katalóg

Bratislava 15. marca (OTS) - Jednoduchý nákup kvalitných a bezpečných potravín od kvalifikovaných dodávateľov.
• Väčšie možnosti pre lokálnych slovenských producentov potravín
• Potenciálny dosah až na milión ľudí, stravujúcich sa vo verejných inštitúciách
• Eliminovanie nebezpečných potravín, ktoré „cestujú cez polovicu zemegule“


To všetko umožní Národný potravinový katalóg (NPK), unikátny elektronický nástroj verejného obstarávania, ktorý okrem vyššie spomenutého prinesie aj menej administratívy, väčší výber potravín, čerstvosť, flexibilitu a pohodlie pri obstarávaní pre verejných obstarávateľov.

Registrácia do Národného potravinového katalógu bola spustená koncom roka 2017. Aktuálne je v NPK úspešne registrovaných viac ako 100 dodávateľov, ktorí intenzívne vypĺňajú produktové listy za svoj ponúkaný sortiment.
Dodávať potraviny do Národného potravinového katalógu môžu len subjekty, ktoré sú schválené, resp. registrované a pod úradnou kontrolou, čo zabezpečuje zdravotnú bezpečnosť a štandardy kvality v súlade s národným a európskym potravinovým právom. Podmienkou zaradenia dodávateľa do registra dodávateľov potravín v Národnom potravinovom katalógu je preto jeho kvalifikácia. Kvalifikovaný dodávateľ je dodávateľ, ktorý je zapísaný v Zozname hospodárskych subjektov, ktorý vedie Úrad pre verejné obstarávanie a je evidovaný v Zozname schválených/registrovaných potravinárskych prevádzkarní, ktorý spravuje Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky.

1882 je počet produktových listov, s ktorými momentálne pracujú dodávatelia v prostredí NPK a pripravujú si tak ponuku pre obchodovanie v NPK.
Produktový list je elektronický formulár vytvorený na základe dát Výskumného ústavu potravinárskeho, prostredníctvom ktorého dodávateľ nielen definuje ponúkaný produkt s jeho vlastnosťami ale aj špecifikuje podmienky dodania a tiež cenu produktu. Kupujúci tak získajú komplexnú informáciu o produktoch, na základe ktorej sa budú rozhodovať pre nákup.
Národný potravinový katalóg umožňuje vypĺňať produktové listy k viac ako 1800 produktom, v rámci 7 skupín: živočíšne produkty, rastlinné produkty, zelenina a ovocie, tuky, oleje a pochutiny, mrazené výrobky a polotovary, nápoje, služby stravovania a iné.
Testovacia verzia produktového listu je sprístupnená na stránke: https://app.npkinfo.sk/produkty

Obchodovanie v NPK sa spustí už čoskoro, preto ak chcete ponúkať, resp. nakupovať zdravé, kvalitné a bezpečné potraviny, registrujte sa do NPK už teraz na stránke: https://app.npkinfo.sk/registracia

Viac o prínosoch a ambíciách Národného potravinového katalógu sa dozviete na stránke www.npkinfo.sk.