Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Jednota dôchodcov na Slovensku vyzýva na účasť v referende

Na snímke predseda Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Michal Kotian. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Aj napriek politickej iniciatíve na konanie referenda, musia mať podľa JDS občania možnosť rozhodovať o dôležitých otázkach touto formou.

Bratislava 4. januára (TASR) - Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) podporuje referendum, ktoré bude 21. januára. Vyzýva členov JDS, ale aj ostatných seniorov a občanov, aby prišli na referendum a súhlasili s položenou otázkou. JDS ho vníma ako najvýznamnejšiu formu demokracie a ľudských práv. TASR o tom informoval predseda JDS Michal Kotian.

"Podporujeme toto referendum, ktoré sa uskutoční 21. januára 2023 a má zabezpečiť zmenu Ústavy SR, aby takáto možnosť bola daná občanom Slovenska a poslancom NR SR. Zároveň sa predsedníctvo Jednoty dôchodcov na Slovensku obracia s výzvou na členov Jednoty dôchodcov na Slovensku, rodinných príslušníkov, ale aj všetkých ostatných seniorov a občanov Slovenska, aby podporili prehlbovanie demokracie na Slovensku a svojím áno prispeli k úspešnosti referenda," uviedlo v stanovisku predsedníctvo organizácie.

Aj napriek politickej iniciatíve na konanie referenda, musia mať podľa JDS občania možnosť rozhodovať o dôležitých otázkach touto formou. Preto jednota podporuje myšlienku referenda, aby bolo možné na Slovensku vyvolať predčasné voľby referendom alebo rozhodnutím parlamentu.

Referendum bude v sobotu 21. januára. Ľudia sa budú môcť vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením NR SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.