Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Slovensko dokázalo, že nechce byť izolované, autokratické a vodcovské

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predseda KDH Ján Figeľ to uviedol v príhovore k občanom, ktorí na pozvanie lídrov Ľudovej platformy prijali pozvanie na novoročný čaj.

Bratislava 1. januára (TASR) - Predsedovia strán Ľudovej platformy Ján Figeľ, Béla Bugár a Pavol Frešo spolu s poslancom NR SR Alojzom Hlinom (nezávislý) dnes pozvali obyvateľov a návštevníkov Bratislavy na Novoročný čaj.

Približne 80 ľudí, ktorí na námestie prišli, zahrieval nielen horúci čaj, ale aj vystúpenie prešovskej skupiny Komajota.

Alojz Hlina, ktorý tieto stretnutia už niekoľko rokov organizuje, pre TASR povedal, že novoročné stretnutie nie je len o pripomenutí si "ďalších narodenín" Slovenska. "Ja v tom cítim aj rozmer istej zodpovednosti, že sa tu stretávajú ľudia, ktorým záleží aj na tom, ako sa bude život na Slovensku vyvíjať ďalej." Na otázku TASR ako on sám hodnotí vývoj, ktorým prešlo samostatné Slovensko počas prvých 20 rokov svojej existencie, Hlina lakonicky konštatoval, že to mohlo byť lepšie. "Ešte je veľa práce pred nami."

Predseda KDH Ján Figeľ najskôr prítomným zaželal, aby nový rok bol rokom dobrej vôle. "Tam kde je dobrá vôľa, sa dajú zvládnuť problémy a ťažkosti, ktoré možno v roku 2013 predpokladať," povedal Figeľ. Vo svojom príhovore sa Figeľ vrátil aj ku dňu pred 20 rokmi, prvému dňu samostatného štátu. "Bol to deň eufórie, ale aj obáv," zaspomínal Figeľ a dodal, že nový štát musel čeliť viacerým hrozbám, politickým i ekonomickým. "Slovensko však dokázalo vlastnými silami, že nebude a nechce byť izolované, autokratické a vodcovské, ale demokratické a proeurópske a takisto atraktívne nielen pre investorov, ale aj pre vlastných občanov."

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo k tomu dodal, že predchádzajúcich dvadsať rokov vyjadrili Slováci jasnú vôľu po slobode a demokracii a to, že sa postavia proti akýmkoľvek snahám, ktoré by tieto hodnoty chceli zničiť. "To je najsilnejšie posolstvo z tých minulých dvadsať rokov smerom k budúcnosti."

Za veľmi dôležité Frešo označil aj to, že Slováci sú po dvadsiatich rokoch existencie štátu hrdí na to, že sú občanmi Slovenskej republiky. "Tá republika sa opiera o to, čo majú ľudia vo svojom srdci."