Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Kennedy podľahol atentátu, oslavujú Scarlett Johansson a Terry Giliam

Foto: Teraz.sk/TASR

Na divadelných doskách i televíznych obrazovkách veľa razy zažiaril JÁN GALLOVIČ. Člen Činohry Slovenského národného divadla dnes oslavuje 61 rokov.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Po krvavom potlačení demonštrácie 17. novembra 1989 boli študenti a herci v štrajku a na bratislavskom Námestí SNP sa uskutočnila prvá veľká demonštrácia organizovaná VPN. Na mítingu sa zúčastnilo okolo 60.000 ľudí, moderovali ho Ján Budaj a Milan Kňažko.

Pre 89 rokmi sa narodil v obci Hybe spisovateľ a prekladateľ JOZEF MARUŠIAK.


Americký herec ROBERT FRANCIS VAUGHN je divákom známy napríklad z legendárneho westernu Sedem statočných, v ktorom si zahral váhavého pištoľníka menom Lee. Zoznam filmov a seriálov, v ktorých hral, je však oveľa dlhší – vrátane obľúbeného krimiseriálu Columbo. Dnes by sa dožil 89 rokov.


Režisér a herec TERRY GILLIAM bol jediným Američanom zo šiestich členov legendárnej komickej skupiny Monty Python. Práve jeho dielom sú bláznivé animácie prepletajúce sa pomedzi jednotlivé skeče. Ako režisér sa podpísal pod hodnotné filmy ako napríklad Dvanásť opíc, Strach a hnus v Las Vegas alebo Kliatba bratov Grimmovcov. Oslavuje dnes svoje 81. narodeniny.


S Johnom Cleesom, takisto členom „montypythonovcov“, si zahrala americká filmová herečka JAMIE LEE CURTISOVÁ v známej komédii Ryba menom Wanda. Šarmantná dcéra herca Tonyho Curtisa, ktorý mal maďarské i slovenské korene, má dnes 63. narodeniny. K jej gratulantom určite nepatrí exprezident Donald Trump, ktorého častovala tvrdou kritikou.


Americká herečka SCARLETT JOHANSSONOVÁ patrí napriek mladému veku k najvýraznejším zjavom strieborného plátna. Je držiteľkou dvoch Oscarov – za vedľajšiu rolu v snímke Králiček Jojo a za hlavnú úlohu vo filme Manželská historie. A to má dnes len 37 rokov!


Na divadelných doskách i televíznych obrazovkách veľa razy zažiaril JÁN GALLOVIČ. Člen Činohry Slovenského národného divadla dnes oslavuje 61 rokov.


Čiernym dňom pre Spojené štáty americké bol 22. november 1963. Atentátu v texaskom Dallase podľahol 35. prezident USA John Fitzgerald Kennedy. Hodinu a pol po smrti zložil na palube prezidentského lietadla Air Force One prezidentský sľub jeho nástupca Lyndon Johnson.


Zároveň je 22. november 1890 dňom, kedy sa narodil francúzsky generál, politik a štátnik CHARLES DE GAULLE, ktorý bol francúzskym prezidentom v rokoch 1958 až 1969.


Pred 16 rokmi sa historicky prvou spolkovou kancelárkou v dejinách Nemecka stala žena – ANGELA MERKELOVÁ.


Ďalšia silná žena v politike MARGARET THATCHEROVÁ odstúpila pred 31 rokmi z funkcie britskej premiérky.


A na záver gratulácia pre dnes 54-ročného nemeckého tenistu BORISA BECKERA, ktorý ako 17-ročný vyhral Wimbledon.


A tiež pre Cecílie, ktoré sa vyjadrujú a správajú veľmi energicky a potrebujú mať pocit istoty.