Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Len za december podali na OS BA I 39.000 návrhov na obchodný register

Na archívnej snímke budova Justičného paláca, sídla Okresného súdu Bratislava I. Foto: TASR - Pavol Zachar

Fatálny problém obchodného registra je zastaralosť systému Corwin, o čom Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR vie. Priblížil predseda OS Bratislava I. Golian.

Bratislava 8. júla (TASR) - Na obchodnom úseku Okresného súdu (OS) Bratislava I je aktuálne priemerná nevybavenosť na jedného vyššieho súdneho úradníka viac ako 6000 vecí. Pre TASR to uviedol predseda OS Bratislava I Ján Golian. "Spôsobili to koneční užívatelia výhod, keď len za december 2019 bolo na obchodný register podaných 39.000 návrhov, ktoré treba spracovať. Fatálny problém obchodného registra je zastaralosť systému Corwin, o čom Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR vie," priblížil Golian.

Podľa neho problémy so starým systémom sú napríklad s preklopením údajov do rozhodnutí v správnej diakritike. Znamená to, že pre vyššieho súdneho úradníka je elektronický návrh ešte komplikovanejší, ako keď to má písomne, lebo musí kontrolovať všetky znaky a spôsobuje to aj nesprávne zápisy. "Keď vyšší súdny úradník sa na to pozerá poctivo a kontroluje všetky dokumenty a všetky listiny tak, ako by mal, nie je schopný vybaviť viac ako 30 zápisov denne za svoj osemhodinový pracovný čas. Keď sú zaťažení 6000 vecami, tak je iluzórne domnievať sa, že sú schopní stíhať dvojdňovú lehotu pracovných dní. Rovnako súd nebude stíhať zapísať konečných užívateľov výhod v rámci predĺženej lehoty, ktorá je do konca júna tohto roku," povedal Golian.

K situácii Golian uviedol jeden zo štatistických príkladov z hľadiska zaťaženosti súdov. "Druhý najzaťaženejší obchodný register v rámci SR je pri OS Košice a ten má približne štvrtinový nápad oproti Bratislave. Aktuálny priebežný nápad s počtom 40 sudcov, ktorých celkovo na OS Bratislava I máme, je reálne stíhateľný. Problém je ten, že títo ľudia sú zavalení starými spismi. S nimi máte na výber dve možnosti, a to buď budete vybavovať priebežný nápad, ale potom vám staré veci stoja, alebo sa budete venovať aj starým veciam, ale potom aj z tých nových sa postupom času stávajú reštančné, pretože nemôžete tomu venovať primeranú pozornosť a hlavne časovo to nie je stíhateľné," dodal Golian.