Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Jill Bidenová sa po návšteve priechodu presunula na Ukrajinu

Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová v nedeľu v rámci štvordňovej cesty po Európe pricestovala z Bratislavy do Košíc. Na Základnej škole (ZŠ) Tomášikova 31 sa stretla so slovenskými a ukrajinskými matkami pri príležitosti Dňa matiek. Na snímke prvá dáma Spojených štátov amerických Jill Bidenová (vpravo), ktorú vítajú soľou a chlebom počas návštevy ZŠ Tomášikova v Košiciach v nedeľu 8. mája 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Bidenová sa priamo na hraničnom priechode porozprávala aj s tamojšími hraničnými policajtmi, hasičmi a pristavila sa aj pri dobrovoľníkoch pracujúcich v hangári hraničného priechodu.

Vyšné Nemecké 8. mája (TASR) – Prvá dáma USA Jill Bidenová v sprievode predsedu vlády SR Eduarda Hegera, jeho manželky a ministra vnútra Romana Mikulca (obaja OĽANO) v nedeľu napoludnie navštívila hraničný priechod s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom. Zaujímala sa o prácu dobrovoľníkov a zložiek pomáhajúcich ukrajinským vojnovým utečencom. Za všetkých Ukrajincov sa tiež pomodlila v provizórnej kaplnke a po skončení návštevy odišla na Ukrajinu.

Bidenová sa priamo na hraničnom priechode porozprávala aj s tamojšími hraničnými policajtmi, hasičmi a pristavila sa aj pri dobrovoľníkoch pracujúcich v hangári hraničného priechodu. O dianí v súvislosti s utečencami na priechode a zaangažovaní jednotlivých zložiek ju oboznámil zástupca migračného úradu SR Branislav Tichý. Prvá dáma USA im vyjadrila vďaku za prácu, ktorú v tejto neľahkej situácii vykonávajú.

V provizórnej kaplnke sa na konci hodinovej návštevy spolu s ostatnými Bidenová pomodlila za Ukrajinu, všetkých ľudí, ktorí na Slovensko prichádzajú z vojnou zmietanej krajiny a rovnako za tých, ktorí im pomáhajú. Na záver sa tiež poďakovala všetkým ľuďom na Slovensku, že otvorili svoje domovy a srdcia ukrajinským utečencom. Upozornila, že USA stojí v súvislosti so vzniknutou situáciou pri Slovákoch. Následne sa cez hranicu s delegáciou presunula na Ukrajinu.

Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová v nedeľu v rámci štvordňovej cesty po Európe pricestovala z Bratislavy do Košíc. Prvá dáma navštívila pri autobusovej stanici krízové centrum pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny a stretla sa so slovenskými a ukrajinskými matkami pri príležitosti Dňa matiek. Potom sa na hraničnom priechode Vyšné Nemecké stretla s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom, jeho manželkou a ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Na snímke prvá dáma USA Jill Bidenová (vpravo) v sprievode predsedu vlády SR Eduarda Hegera (uprostred), jeho manželky Lucii Hegerovej (vľavo) a ministra vnútra Romana Mikulca navštívila hraničný priechod s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom 8. mája 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc


Dobrovoľníci pomáhajúci ľuďom utekajúcim pred vojnou vnímajú návštevu prvej dámy USA Jill Bidenovej ako veľkú poctu, na jej príchod sa však zvlášť nepripravovali. Hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom je v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine najvyťaženejším. V čase návštevy Bidenovej bol v prevádzke len pre nákladné autá a jej návšteva bola tiež spojená s prísnymi bezpečnostnými opatreniami.

Bidenová sa ešte pred príchodom na hranicu s Ukrajinou stretla v doobedňajších hodinách v Košiciach s dobrovoľníkmi a utečencami v krízovom centre pri autobusovej stanici. Navštívila tiež mamičky a deti z Ukrajiny na základnej škole na Tomášikovej ulici v Košiciach. V pondelok 9. mája by sa mala podľa agentúry AP stretnúť s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a predstaviteľmi vlády SR.