Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. Kmeť: Deti sú najohrozenejšou skupinou na cestách

Štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Jaroslav Kmeť (vpravo) rozdáva reflexné vesty a prvky prvákom počas otvorenia školského roka 2020 - 2021 na Základnej škole Smetanov háj 2. septembra 2020 v Dunajskej Strede. Foto: TASR Milan Drozd

Štátny tajomník rezortu dopravy na škole v Dunajskej Strede rozdával žiakom bezpečnostné balíčky.

Dunajská Streda 2. septembra (TASR) – Dve základné školy (ZŠ) v Dunajskej Strede navštívil počas svojho stredajšieho pracovného výjazdu v regióne štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV) Jaroslav Kmeť. Na otvorení školského roka odovzdal žiakom prvých tried na ZŠ Smetanov háj a na ZŠ Ármina Vámbéryho s vyučovacím jazykom maďarským reflexné vesty a bezpečnostné prvky.

"Deti sú najohrozenejšou skupinou na cestách," uviedol štátny tajomník, do kompetencie ktorého spadá aj bezpečnosť cestnej premávky. Balíčky, ktoré deti dostali, im pomôžu, ako dodal, byť videné a v bezpečí počas dochádzania do školy a z vyučovania. Na ZŠ Smetanov háj sa tak podľa riaditeľky Gabriely Bothovej bezpečnostnému darčeku potešilo 64 prvákov. Dopravnej výchove sa škola venuje aj na vlastnom dopravnom ihrisku, ktoré využívajú najmä najmenší žiaci.

Žiačky s reflexnými vestami a prvkami počas otvorenia školského roka 2020 - 2021 na Základnej škole Smetanov háj 2. septembra 2020 v Dunajskej Strede.
Foto: TASR - Milan Drozd


V programe pracovného výjazdu je aj stretnutie s primátorom Dunajskej Stredy, Veľkého Medera a starostami blízkych obcí na tému budovania dopravnej infraštruktúry. "Týždenne trávime deň i dva výjazdmi v regiónoch, aby sme sa zoznámili na mieste s tým, čo potrebujeme riešiť, v akom stave sú cesty či železnice," povedal Kmeť.

Štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Jaroslav Kmeť (uprostred) odovzdal reflexné vesty a prvky prvákom počas otvorenia školského roka 2020 - 2021 na Základnej škole Smetanov háj 2. septembra 2020 v Dunajskej Strede.
Foto: TASR - Milan Drozd


S primátorom Dunajskej Stredy Zoltánom Hájosom je témou rozhovoru okrem iných aj problematika novej vysokorýchlostnej trate, ktorá má vzniknúť v spolupráci s Maďarskom, Poľskom a Českom, a z maďarskej strany by mala prechádzať práve cez okres Dunajská Streda. Vo Veľkom Mederi ide o opravy a výstavbu ciest a otázky cyklodopravy, v Kostolných Kračanoch ide hlavne o potrebu kruhového objazdu I63/Kračanská cesta. O zlepšení cestnej infraštruktúry v oblasti by mal štátny tajomník hovoriť na stretnutí so starostami vo Vrakúni.