Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

J. Mikas: Epidemiologická situácia je vážna

Na archívnej snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR – Martin Baumann

M. Krajčí apeloval naďalej na osobnú zodpovednosť a dodržiavanie protipandemických opatrení.

Bratislava 27. novembra (TASR) – Epidemiologická situácia v SR je stále vážna a nevidno veľký priestor na uvoľňovanie opatrení. V súvislosti s možným otváraním reštauračných prevádzok to na piatkovej tlačovej konferencii uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Reagoval tak aj na správy o tom, že najnovšie nariadenie hygienikov súvisiace s gastro prevádzkami a prikazujúce mať pri terasách aspoň jednu stenu otvorenú, sa niektorí snažia obchádzať tým, že otvárajú práve tú najkratšiu stranu a tým znižujú efekt voľného prúdenia vzduchu, ktorý má opatrenie zaistiť.

"Snažíme sa prijímať nariadenia tak, aby sme minimalizovali epidemiologické riziko a zároveň umožnili prevádzku v rámci možností, ak sa ale neustále budú objavovať prípady obchádzania nariadení, je ťažké vôbec nastaviť tie opatrenia,“ upozornil Mikas. I preto je podľa neho zložité hovoriť o možnom termíne otvárania reštaurácií. „Ak sa súčasné opatrenia nebudú dodržiavať a epidemiologická situácia sa nebude zlepšovať, nemožno hovoriť o otváraní," dodal hlavný hygienik.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v súvislosti s predpokladaným nárastom počtu infikovaných poznamenal, že v tejto situácii sa ani v prípade semaforov, ktoré majú byť "vodítkom" uvoľňovania opatrení na regionálnej úrovni, „nemáme kde ponáhľať“. Sám sa stotožňuje s myšlienkou, že efektívnym spôsobom, ako znižovať počet infikovaných, je strategické testovanie. V tejto súvislosti oznámil, že predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) aktuálne pracuje na novom prístupe k testovaniu. Premiér by o podrobnostiach mal informovať v najbližšom období.

Ak by sa podarilo uskutočniť masívne testovanie v rozsahu, ktorým sa realizovalo na prelome októbra a novembra, vie si Krajčí predstaviť, že by sa dalo priblížiť k cieľom deklarovaným premiérom, teda, aby počet denných prípadov pred Vianocami neprevyšoval 500.

Krajčí apeloval naďalej na osobnú zodpovednosť a dodržiavanie protipandemických opatrení. Hlavný hygienik SR v tejto súvislosti vyzval ľudí, aby „zracionalizovali“ svoje predvianočné nákupy, teda aby v obchodoch neboli dlhšiu dobu, ako je to nevyhnutné. "Jednoducho rozmyslieť si dopredu, čo chcem kúpiť, na čo sa chcem pozrieť a zariadiť sa podľa toho,“ dodal.

S rastúcou krivkou prípadov súvisí aj avizované opatrenie, týkajúce sa pendlerov, študentov či zamestnancov pracujúcich v zahraničí, na ktorých sa doposiaľ vzťahovala výnimka v rámci režimu na hraniciach. Od 7. decembra by sa mali povinne preukazovať negatívnym antigénovým testom na nový koronavírus, nie starším ako dva týždne.