Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Jourová: Dozerám, aby v CoFoE nebol nikto zahriaknutý

Věra Jourová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť upozornila, že dozrie na to, aby všetci v eurokomisii brali veľmi vážne návrhy a želania občanov.

Brusel 23. decembra (TASR) - Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) začína prinášať prvé konkrétne zhrnutia návrhov občanov a inštitúcie EÚ to pozorne sledujú. Uviedla to v rozhovore pre TASR podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

"V rámci diskusií dozerám na to, aby nikto nebol zahriaknutý, aby všetci dostali možnosť sa vyjadriť a všetky názory boli vypočuté. Tu na rozdiel od uzavretých sociálnych bublín na Facebooku máme naozaj širokú debatu," opísala Jourová svoje doterajšie skúsenosti s občianskymi diskusiami v rámci CoFoE. Upozornila, že dozrie na to, aby všetci v eurokomisii brali veľmi vážne návrhy a želania občanov.

Konferencia o budúcnosti Európy je demokratický nástroj, ktorý potvrdzuje, že Európska únia zostáva verná svojim princípom a svojej snahe byť transparentnou a schopnou počúvať hlas svojich občanov. Počas diskusie v TASR TV sa na tom zhodli slovenskí europoslanci Vladimír Bilčík, Michal Šimečka a Michal Wiezik. Členovia európskeho zákonodarného zboru zároveň spresnili, čo by podľa nich malo byť prioritou EÚ v budúcnosti a na čo by sa mala Únia podľa nich v budúcich rokoch zamerať. Kritizovať Európsku úniu má zmysel, pokiaľ je kritika konštruktívna a posúva veci dopredu. Zhodli sa tiež europoslanci, ktorí na diskusii v TASR TV tiež odpovedali na otázky položené študentmi politológie z Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. "Euroskepticizmus nevychádza z objektívnych vedomostí alebo objektívnych faktov," tvrdil Wiezik.

Na archívnej snímke europoslanec Michal Wiezik.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Konferencia je odpoveďou populistom, ktorí sa snažia súdržnosť Európskej únie naštrbiť obohratými pesničkami o úradníkoch odtrhnutých od reality a diktáte Bruselu, povedal pre TASR Šimečka. Ako poznamenáva, do rôznych akcií a stretnutí organizovaných pod záštitou CoFoE sa "zapojilo takmer 130.000 Európanov s rozmanitými názormi", čo samo o sebe vyvracia tvrdenia o diktáte Bruselu.

CoFoE je pripravená len pre zástupcov občianskych a mimovládnych organizácií, ktorí budú predstierať, že sú hovorcami všetkých Európanov, pričom budú žiadať viac multikulturalizmu, dúhových pochodov, takzvanej zelenej agendy a LGBT ideológie, uviedol pre TASR slovenský europoslanec Milan Uhrík.

Milan Uhrík, foto z archívu.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Výber avizovaných rečníkov a organizácií už bol kritizovaný zástupcami konzervatívneho spektra ako neobjektívny a jednofarebný. Žiadnych skutočných konzervatívcov a vlastencov na tejto konferencii neočakávam a ak áno, tak len akýsi komparz," tvrdí nezaradený europoslanec a predseda slovenského mimoparlamentného Hnutia Republika.

Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) určite nie je tým miestom, kde sa rozhodne, ako bude Európska únia vyzerať o päť alebo desať rokov - skutočne rozhodujúce sú parlamentné voľby v členských štátoch a v menšej miere aj eurovoľby, uviedol pre TASR slovenský europoslanec Robert Hajšel. CoFoE by preto podľa europoslanca mala zapojiť do diskusií občanov "nielen vo veľkých mestách, ale aj na vidieku, nielen medzi akademikmi, novinármi a mladými aktivistami, ale aj medzi zamestnancami, dôchodcami a podnikateľmi".