Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Jourová víta, že mladí po 30 rokoch od nežnej revolúcie protestujú

Na archívnej snímke česká eurokomisárka Věra Jourová. Foto: TASR/AP

Podľa českej eurokomisárky Jourovej je samozrejmé, že po nejakej dobe opäť počuť hlas ulice, že veci sa majú robiť inak.

Brusel 12. novembra (TASR) - Po 30 rokoch od nežnej revolúcie mladí ľudia na Slovensku aj v Českej republike opäť vychádzajú do ulíc a zapĺňajú námestia, aby vyjadrili svoju nespokojnosť so stavom vecí verejných. To je v poriadku, odkázala česká eurokomisárka Věra Jourová.



Jourová bola v pondelok večer jedným z hlavných hostí a rečníkov na slávnostnom otvorení výstavy fotografií k tematike 30. výročia nežnej revolúcie, ktorá bude do 22. novembra prístupná na pôde Európskej komisie.

Podľa Jourovej je samozrejmé, že po nejakej dobe opäť počuť hlas ulice, že veci sa majú robiť inak. Vyjadrila nádej, že nepôjde iba o čisto protestné hnutia a akcie, ale aj o presadzovanie tém, ako veci meniť k lepšiemu.

"My sme vedeli pred čím chceme utiecť, ale nevedeli sme kam utekáme," odkázala na udalosti vo východnej časti Európy na jeseň 1989. "Trvalo niekoľko desaťročí kým sme si vysvetlili, prečo to bolo a kam sme sa dostali. Ja by som si priala, aby mladí ľudia dnes protestovali, nech protestujú, je to ich sväté právo, nemusí sa im vôbec páčiť situácia, ktorú sme im pripravili my, starší. Ale zároveň, aby prišli s programom ako to chcú a čo chcú robiť," povedala komisárka. Dúfa, že sa mladí dostanú k slovu čo najskôr, už aj preto, že EÚ potrebuje "čerstvú krv".

Na otázku TASR ako zaistiť, aby tá istá mladá generácia "nezišla z cesty" a nepodľahla mámeniu lacných sľubov, volaniu po nedemokratických či neliberálnych režimoch, to všetko v kontexte nárastu dezinformácií, Jourová odpovedala slovami Václava Havla, že pravé hodnoty treba brániť "pravdou a láskou", hoci sa týmto slovám dnes mnohí smejú, lebo boli "sprofanované".

"Ja sa mám zaoberať dezinformáciami, špinavou propagandou založenou na klamstve a nenávisťou na internete," upozornila na pracovnú agendu, ktorej sa od 1. decembra bude venovať ako podpredsedníčka novej Európskej komisie. "Uvedomujem si aká je to obrovská pravda, že nesmieme bojovať proti klamstvám tým, že budeme ešte lepšie klamať, nesmieme bojovať proti nenávisti tým, že budeme spúšťať jej ďalšie vlny. Jednoducho musíme robiť to, čo sme robili doteraz, že ubránime svoje hodnoty," povedala Jourová.

Jourová v doterajšej funkcii komisárky EÚ pre spravodlivosť stojí za iniciatívami, ktoré okrem iného viedli k spolupráci EÚ s veľkými on-line platformami a ich sľubom aktívne odstraňovať nenávistné a rasistické prejavy na internete.

"Čo sa týka internetu, obávam sa, že musíme prijať určité opatrenia, aby sa internet nestal diaľnicou pre nenávisť a pre lži. Tu si myslím, že komisia, ktorá nastupuje, s tým bude musieť pohnúť dopredu," povedala.

Spravodajca TASR Jaromír Novak