Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na pomoc slovenskému občanovi odcestoval do Čadu vyslanec diplomacie

Otec zadržiavaného Jozefa Ličku. Foto: TASR/Jozef Poliak

Rokovania pripravuje slovenská strana v úzkej spolupráci s francúzskou ambasádou v Čade. Obe diplomacie si už dohodli praktické kroky, ktoré majú pomôcť vyriešiť tento prípad.

Bratislava 5. marca (TASR) - V úsilí pomôcť slovenskému občanovi Jozefovi Ličkovi mladšiemu, ktorý nemôže niekoľko mesiacov opustiť územie Čadu, poslal dnes rezort diplomacie do krajiny svojho vyslanca.

Ten má podporiť úsilie o priamu komunikáciu s čadskými úradmi a rokovať o možnom riešení prípadu.

Ďalšie detaily nechce ministerstvo v záujme pozitívneho vývoja celej situácie zverejňovať. Pripomína však, že občanom SR, ktorí sa v zahraničí ocitnú v núdzi, venuje mimoriadnu pozornosť.

Rokovania pripravuje slovenská strana v úzkej spolupráci s francúzskou ambasádou v Čade. Obe diplomacie si už dohodli praktické kroky, ktoré majú pomôcť vyriešiť tento prípad. Kauzou sa zaoberala francúzska konzulka, ktorá v tejto africkej krajine zastupuje krajiny EÚ.

Vo februári napísal prezident Ivan Gašparovič list svojmu partnerovi v Čade, v ktorom ho žiada o intervenciu v prospech Lička mladšieho a jeho návratu domov.

Slovenská firma HONTstav, v ktorej Ličko pracuje, je hlavný subdodávateľ líbyjsko-čadskej firmy Soliinvest, ktorá získala vládnu zákazku na stavbu futbalového štadióna v hlavnom meste N'Djamena.

V decembri minulého roka Soliinvest napadol HONTstav na čadskej prokuratúre s tým, že má pochybnosti o jej zámeroch. Následne presadil vydanie opatrenia, na základe ktorého nemôže Jozef Ličko mladší neopustiť krajinu až do ukončenia sporu. Jeho pobyt nie je iným spôsobom obmedzený.

Prokuratúra neakceptovala ani písomnú garanciu konateľa HONTstavu Jozefa Lička staršieho, že zostávajúce práce na futbalovom štadióne budú dokončené. O povolenie opustiť krajinu žiadal slovenský rezort diplomacie dvoma nótami, pričom naďalej urguje odpoveď na ne.