Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

József Berényi ešte nevie, či bude opäť kandidovať za predsedu SMK

József Berényi Foto: TASR/Michal Svítok

Pokiaľ ide o miesto vo vedení, záujem oň už prejavil expredseda SMK Pál Csáky. Nepovedal však, či sa bude uchádzať o kreslo predsedu.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Predseda SMK József Berényi ešte nevie, či sa bude opäť uchádzať o najvyšší stranícky post.

O jeho obsadení by mala SMK rozhodovať na decembrovom kongrese, keď bude voliť vedúce osobnosti na centrálnej aj regionálnej úrovni. Berényi sa rozhodne podľa toho, ako budú vyzerať nové stanovy a podľa podpory z regiónov.

"Pre mňa je teraz dôležitá modernizácia stanov, zjednodušenie fungovania aj prijímania nových členov do strany," povedal pre TASR Berényi. Nové vedúce osobnosti na všetkých straníckych úrovniach bude voliť SMK už podľa nových stanov.

Tie by mala strana zmeniť na kongrese 22. septembra, kedy rozhodne aj o svojom novom názve. Zatiaľ o ňom diskutuje. V hre je viacero možností vrátane Strany maďarskej komunity. Topfavoritov vyberie podľa Berényiho ešte pred kongresom Republiková rada, ktorá sa zíde v sobotu 8. septembra v Bratislave.

Pál Csáky
Foto: TASR/Michal Svítok
Pokiaľ ide o miesto vo vedení, záujem oň už prejavil expredseda SMK Pál Csáky. Nepovedal však, či sa bude uchádzať o kreslo predsedu. "Post v tejto chvíli nie je taký rozhodujúci. Rád by som zostal členom predsedníctva," uviedol nedávno pre TASR Csáky.

Dôležité je podľa neho dostať stranu do kondície.

"Je to obrovská výzva a každý by si mal rozmyslieť, v akých intenciách môže byť tomuto procesu nápomocný," poznamenal Csáky, ktorý rešpektuje aj nové tváre vo vedení.

Zdôraznil, že SMK sa nevzdá. "Myslím si, že máme ešte veľkú budúcnosť," poznamenal. Najbližšie by chcela strana uspieť v budúcoročných voľbách do vyšších územných celkov.