Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Jubiluje Fedor Vico a Lady Bluetooth, priekopníčka nahoty vo filme

Foto: Teraz.sk/TASR

Pred 203 rokmi sa narodil ruský spisovateľ a dramatik IVAN SERGEJEVIČ TURGENEV, autor románov Rudin, Dym, Otcovia a deti. Zomrel 3.9.1883.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Herečka HEDY LAMARROVÁ, vlastným menom Hedwig Eva Maria Kieslerová, sa preslávila na tie časy mimoriadne odvážnou scénou, keď vo filme Extáza hrala niekoľkom minút nahá. Narodila sa 9. novembra 1914 vo Viedni, väčšinu života prežila v Spojených štátoch. Snímku Extáza nakrútil v roku 1932 český režisér Gustav Machatý.

Herečka však zaujala aj svojimi technickými schopnosťami a dostala v USA čestné uznanie za zásluhy o rozvoj elektrotechniky. V spolupráci s hudobníkem Georgeom Antheilom docielili prenos rádiových vĺn pomocou diernej pásky. Tento systém prenosu dát funguje v prípade mobilných sietí, či navigačných systémov GPS. A tak žena, ktorá ako prvá hrala nahá vo filme, nesie aj pomenovanie Lady Bluetooth.

Pred 203 rokmi sa narodil ruský spisovateľ a dramatik IVAN SERGEJEVIČ TURGENEV, autor románov Rudin, Dym, Otcovia a deti. Zomrel 3.9.1883.

Pred 92 rokmi sa narodil maďarský spisovateľ židovského pôvodu IMRE KERTÉSZ, laureát Nobelovej ceny za literatúru z roku 2002. Jeho tvorba odráža aj krutú osobnosť skúsenosť z pobytu v koncentračných táboroch.

V roku 1938 v Nemecku vypukla Krištáľová noc, rozsiahly protižidovský pogrom, ktorý si vyžiadal 91 obetí na životoch, stovky ťažko zranených. Zničených bolo 7500 židovských obchodov, bytov a 267 synagóg. Zámienkou sa stal atentát na nemeckého veľvyslaneckého radcu v Paríži. V súvislosti s touto tragédiou sa stal 9. november Medzinárodným dňom proti fašizmu a antisemitizmu.

Dnes oslavuje Teodor. Toto meno má grécky pôvod a v preklade znamená Boží dar, alebo Bohom darovaný. Teodorovia žijú intenzívny a veľmi bohatý život. Skutočne dobre robia iba to, čo majú radi. To, čo im "nesadne", od seba odsúvajú.

Pred 180 rokmi sa narodil v Svätom Antone katolícky kňaz, básnik a spisovateľ ANDREJ TRÚCHLY SYTNIANSKY. Bol renomovaným vydavateľom, redigoval literárny časopis Orol – a ani trochu neprial mladej spisovateľskej generácii, ktorú reprezentoval Pavol Országh Hviezdoslav. Venoval sa aj prírodným vedám.

V roku 1965 vyvolal výpadok elektrického prúdu chaos v ôsmich štátoch USA a v kanadskej provincii Ontário. Škody sa odhadovali na 100 miliónov dolárov.

Známy karikaturista rusínskej národnosti FEDOR VICO dnes oslavuje 77. narodeniny.