Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Juh stredného a východného Slovenska eviduje vzostup vodných hladín

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

V daných oblastiach zaznamenali meteorológovia denné úhrny zväčša od desiatich do 30 milimetrov (mm).

Bratislava 18. januára (TASR) - Na juhu stredného a východného Slovenska zaznamenávajú meteorológovia po ďalšej vlne zrážok výrazné vzostupy vodných hladín i dosahovanie stupňov povodňovej aktivity. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

V daných oblastiach zaznamenali meteorológovia denné úhrny zväčša od desiatich do 30 milimetrov (mm). Na južných návetriach výnimočne aj viac, okolo 35 mm s denným maximom bezmála 43 mm na zrážkomernej stanici pri Dobšinskej ľadovej jaskyni. Na zvyšnom území zaevidovali úhrny do desiatich milimetrov, na krajnom severozápade a západe do piatich.

"Vzhľadom na spadnuté zrážky a nasýtené povodia je hydrologická situácia komplikovaná najmä na tokoch v povodiach, kde posledné dni prevažovali kvapalné zrážky," približuje SHMÚ. Hladiny preto na niektorých miestach stúpajú, prípadne zotrvávajú na vysokých vodných stavoch.

Oproti utorku (17. 1.) evidujú výrazný vzostup na Uhu, dolných úsekoch Laborca, Torysy, v povodiach dolného Hrona, Ipľa, na dolnej Rimave či dolnej Slanej a jej prítokoch. Mierny vzostup je v dolnej časti Moravy a v povodí Nitry. Na zvyšku územia je na tokoch ustálenosť až mierny pokles vodných hladín. "Tretí stupeň povodňovej aktivity je aktuálne na Olšave v Bohdanovciach a na Roňave v Michaľanoch," spresnil SHMÚ.

Okrem toho sa sneženie vyskytovalo spočiatku od výšky približne 500 až 600 metrov (m), neskôr od stredných horských polôh. Počas silnejších zrážok sa hranica sneženia posunula až do nižších polôh. Avšak horské polohy, najmä v centrálnej časti krajiny, zaznamenali ďalšiu výraznejšiu snehovú nádielku. Štrbské Pleso hlásilo v stredu ráno 46 cm, Oravská Lesná 12 cm, Liesek osem cm, Telgárt 28 cm, Gánovce pri Poprade 25 cm či Podolínec šesť cm. Vo vysokohorských polohách je na Lomnickom štíte 128 cm a na Chopku 162 cm snehu.