Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Justičná stráž neodpočúva, aj keď by mohla

Ilustračné foto Foto: TASR

Zbor môže na odhaľovanie trestnej činnosti využívať aj prostriedky operatívno-pátracej činnosti, ktoré na tento účel považuje za postačujúce.

Bratislava 29. augusta (TASR) – Za posledných 30 mesiacov žiadal Zbor väzenskej a justičnej stáže (ZVJS) o povolenie nasadiť informačno-technické prostriedky (ITP) na odhalenie trestnej činnosti iba raz.

Bolo to v roku 2011 a súd žiadosť odmietol. Skonštatoval to predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Jaroslav Baška (Smer-SD), keď členovia výboru prerokovávali správu o stave použitia ITP za I. polrok 2013

"Zbor väzenskej a justičnej stráže, ktorý patrí pod ministerstvo spravodlivosti, nevyužíva tieto možnosti, ktoré im dáva zákon, žiadať o odposluchy," skonštatoval Baška. Anita Šnírerová z Generálneho riaditeľstva ZVJS pre TASR uviedla, že zbor môže na odhaľovanie trestnej činnosti využívať aj prostriedky operatívno-pátracej činnosti, ktoré na tento účel považuje za postačujúce.

Správa ďalej informuje, že Slovenská informačná služba v prvom polroku 2013 doručila na súdy 108 žiadostí o použitie ITP, z nich tri boli zamietnuté. Policajný zbor žiadal v 921 prípadoch, súdy zamietli 56 žiadostí. Zo 78 žiadostí Kriminálneho úradu finančnej správy SR boli zamietnuté štyri. Vojenské spravodajstvo podalo 46 žiadostí, súdy zamietli iba jednu. Podľa Bašku ide v porovnaní s predchádzajúcim obdobím o nárast, keďže za celý minulý rok vojenskí spravodajcovia poslali na súdy iba 38 žiadostí. Na všetky krajské súdy a Špecializovaný trestný súd v Pezinku bolo od januára do konca júna podaných spolu 1153 žiadostí o vydanie súhlasu na použitie ITP.