Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

K 30. výročiu je pripravený pestrý kultúrny program

Foto: TASR/Peter Lenhart

Z pripravovaných podujatí, ktoré sa budú konať v období tesne pred a krátko po samotnom dni 30. výročia, chce rezort kultúry upozorniť napríklad na predstavenie Štátneho divadla v Košiciach.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Okrúhle, 30. výročie Nežnej revolúcie pripomenú rôznorodé kultúrno-spoločenské aktivity. V rámci kultúrneho programu, ktorého gestorom je Ministerstvo kultúry (MK) SR, sú pripravené multižánrové podujatia, tematicky zachytávajúce prelomové udalosti i osobnosti Novembra '89.

"Nežná revolúcia je jednou z najdôležitejších historických udalostí v dejinách Slovenska i Českej republiky. Podujatia preto vyzdvihnú nespochybniteľný hodnotový potenciál Novembra '89 pre našu súčasnosť a demokratické zriadenie,“ zdôraznila ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD).

Z pripravovaných podujatí, ktoré sa budú konať v období tesne pred a krátko po samotnom dni 30. výročia, chce rezort kultúry upozorniť napríklad na predstavenie Štátneho divadla v Košiciach. Jeho činohra 14. novembra uvedie hru Václava Havla - List Gustávovi Husákovi, ktorá pripomína list adresovaný v apríli 1975 vtedajšiemu prezidentovi ČSSR. "Havel v ňom pomenováva všetky neuralgické body, strachy a pocity vtedajšej normalizovanej spoločnosti, ktoré však pri čítaní navodzujú otázky, či naozaj po Nežnej revolúcii zvíťazila pravda a láska nad klamstvom a nenávisťou," priblížil Pavol Čorba z Kancelárie ministerky kultúry.

Štátna opera v Banskej Bystrici uvedie 16. novembra koncert k 30. výročiu nežnej revolúcie - Koncert štyroch laureátok medzinárodnej speváckej súťaže Gabriely Beňačkovej za účasti opernej divy. "Štátny komorných orchester v Žiline zasa na 21. novembra pripravil slávnostný koncert k 30. výročiu Nežnej revolúcie, koncipovaný z diel exilových autorov Kolkoviča a Kupkoviča v konfrontácii s netradične poňatým Mozartom a beatlesovkami v barokovom šate. Saxofón evokuje jazz a jazzová hudba je jedným zo symbolov slobody. Beatles a Breiner sú pre nás zasa symbolom rebelstva," ozrejmil Čorba.

Pripomenul takisto sériu desiatich diskusných večerov, ktoré počas novembra k téme výročia Nežnej revolúcie organizuje národná divadelná inštitúcia v Modrom salóne SND.

Vláda SR na svojom zasadnutí 3. júla schválila návrh MK na organizačné a finančné zabezpečenie podujatí, zo štátneho rozpočtu sú na tieto účely vyčlenené 2.181.000 eur.