Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

K. Čekovský chce pokračovať v snahe zlepšovať mediálne prostredie

Na archívnej snímke Kristián Čekovský. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Parlament Čekovského v stredu (29. 3.) odvolal z funkcie predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Za opozičný návrh hlasovalo 69 poslancov zo 128 prítomných, proti bolo 47 a zdržalo sa 12 poslancov.

Bratislava 30. marca (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Kristián Čekovský chce pokračovať v snahe zlepšovať mediálne prostredie aj po svojom odvolaní z postu predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Zopakoval, že ani počas diskusie v pléne parlamentu nezazneli riadne argumenty na jeho odvolanie, a to ani od opozície, ktorá to navrhla.

"My sme aktívne pracovali na tom, aby sme mediálne prostredie zlepšovali," skonštatoval Čekovský v súvislosti s mediálnym výborom pod jeho vedením. Dodal, že jeho snahou bolo zlepšiť pozíciu Slovenska v rebríčku slobody tlače, čo sa aj podarilo. Tvrdí, že výbor bol aktívny aj pri novom mediálnom zákone, ktorý sa prijal minulý rok. S ďalšími nezaradenými poslancami sa chce ďalej zapájať napríklad aj do zmeny financovania RTVS a ďalších návrhov, ktoré sa majú dotknúť ochrany novinárov.

Čekovský predpokladá, že opozičným poslancom prekážala snaha zlepšovať mediálne prostredie aj to, že presadzoval zákony na zvýšenie ochrany novinárov a na zlepšenie mediálneho priestoru. Podotkol, že návrh na jeho odvolanie podali v čase, keď výbor odsúdil verbálne ataky na novinárov.

Parlament Čekovského v stredu (29. 3.) odvolal z funkcie predsedu výboru. Za opozičný návrh hlasovalo 69 poslancov zo 128 prítomných, proti bolo 47 a zdržalo sa 12 poslancov. Opozícia argumentovala, že Čekovský nespĺňa základné odborné ani osobnostné predpoklady na funkciu a že neovláda rokovací poriadok, na základe čoho zneužíva právomoci predsedu. Čekovský návrh označil za iniciatívu opozičných poslancov, ktorí sa väčšinou na zasadnutiach výboru nezúčastňujú a pokiaľ prídu, narúšajú ich priebeh.