Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

K hniezdam záchrany vypracovali po incidente s úmrtím novú legislatívu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Výstup z kamery z hniezda záchrany musí byť nepretržite zobrazený na monitore v priestoroch, kde sa neustále nachádza zdravotnícky pracovník alebo službukonajúci personál.

Bratislava 12. júla (TASR) - K hniezdam záchrany vznikla nová legislatíva. Vypracovalo ju Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v spolupráci s občianskym združením (OZ) Šanca pre nechcených a zdravotníckymi zariadeniami. Zverejnia ju v najbližšom vestníku, čím vojde do platnosti. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu. Prijatie nových opatrení avizoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) po tom, ako v apríli v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave našli v hniezde záchrany mŕtveho novorodenca.

Nové pravidlá upravujú viaceré materiály - odborné usmernenie, postup pre prevádzku hniezda záchrany a ošetrovateľské štandardy týkajúce sa novorodencov či zabezpečenia starostlivosti o hniezdo záchrany. Rezort priblížil, že zmenou je predovšetkým určenie zodpovednosti.

"Tú po novom majú primár a vedúca sestra, pričom za dodržanie pracovného postupu v súvislosti s technickou prevádzkou zodpovedá vedúci zamestnanec technického úseku," informoval. Kontrolu bude môcť podľa neho vykonávať manažér kvality, vedúci zamestnanec technického úseku, námestníci riaditeľa pre ústavnú zdravotnú starostlivosť a ošetrovateľskú starostlivosť či interný audítor.

Hniezdo sa bude podľa dokumentu musieť dôsledne kontrolovať - bežná kontrola sa má podľa MZ vykonať minimálne jedenkrát za 24 hodín, bezpečnostná minimálne jedenkrát mesačne a neoznámená jedenkrát ročne. Nepretržite sa bude musieť kontrolovať výstup z alarmu. Výstup z kamery z hniezda záchrany musí byť nepretržite zobrazený na monitore v priestoroch, kde sa neustále nachádza zdravotnícky pracovník alebo službukonajúci personál.

"Prakticky hneď po nešťastnom prípade úmrtia novorodenca sme reagovali na výzvu OZ Šanca pre nechcených, aby sme spoločnou prácou na novej legislatíve zabránili podobným tragédiám v budúcnosti," ozrejmila štátna tajomníčka rezortu Lenka Dunajová Družkovská. Zmeny ocenila tiež predsedníčka OZ Anna Ghannamová.