Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kočnerová vypovedala prevažne k Tóthovi, čítala sa aj jej komunikácia

Na snímke obžalovaný Marián K. počas súdneho pojednávania Špecializovaného trestného súdu vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti v Bratislave 4. novembra 2019. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zástupcovia Markízy výpoveď svedkyne označili za úbohú snahu prekryť trestnú činnosť Mariana K.

Bratislava 4. novembra (TASR) - O vzťahu exsiskára a niekdajšieho novinára Petra Tótha k rodine Kočnerovcov vypovedala v pondelok dcéra obžalovaného Mariana K. pred senátom Špecializovaného trestného súdu vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Na súde sa čítala aj jej komunikácia s ním cez aplikáciu Signal. Podľa obžalovaného potvrdzuje Tóthovo klamstvo v svedeckej výpovedi. Zástupcovia Markízy výpoveď svedkyne označili za úbohú snahu prekryť trestnú činnosť Mariana K.

Z výpovede Karolíny Kočnerovej vyplynulo, že po vzatí jej otca do väzby sa Tóth ponúkal rodine Kočnerovcov, že u nej doma „uprace“. Exmanželka Mariana K. to mala odmietnuť s tým, že nič upratať netreba. Tótha mala do domu nakoniec pustiť upratovačka, pričom chcel, aby ho zmazali z bezpečnostných kamier. „Keď chodieval k nám domov, často sa pýtal, či máme tajné skrýše. Pýtal sa, či nevieme, kde zmenky sú,“ spresnila Kočnerová. Okrem iného jej mal tiež povedať, že „je na hlavu a berie na to lieky“.



„Zlom nastal, keď Tóth nazval môjho otca vrahom,“ hovorila Kočnerová okolo vzťahu Tótha a obžalovaného. Tóth mal rodine poradiť, aby sa na otca „vykašľali“ a predali celý majetok, pretože ich „čaká peklo“. Potom sa s Tóthom prestali stretávať.

Po otázkach obhajcov, zástupcov poškodených, prokurátora a senátu sa čítala jej komunikácia cez aplikáciu Signal so svedkom Petrom Tóthom. Rozprávali sa v nej najmä o Marianovi K. Tóth cez aplikáciu spochybňoval jeho súčasnú obhajobu. Advokáta Mareka Paru, ktorý zastupuje Mariana K. vo viacerých konaniach, nazýval vulgárne a snažil sa Kočnerovú presvedčiť, aby tlačila na otca, nech vymení obhajobu.



Marian K., ktorý je prítomný na pojednávaní, nespresnil, v čom presne Tóth klamal, vzhľadom na to, že bola jeho výpoveď neverejná. „To, že si svedok Tóth nepamätal komunikáciu, neznamená, že klamal,“ reagovala vedúca právneho oddelenia TV Markíza Lucia Tandlich.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Obžalovaný Pavol R. dal súhlas na konanie v neprítomnosti. V trestnom konaní o zmenkách ešte neboli naraz prítomní obaja obžalovaní.

Marian K. je obžalovaný aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Keď to vyhrám, bude treba veľa rozdať, písal Marian K. v Threeme


Keď to vyhrám, bude treba veľa rozdať, mal napísať podľa obhajcov TV Markíza obžalovaný Marian K. Alene Zs. Tá je obžalovaná v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a s Marianom K. mala komunikovať cez aplikáciu Threema. Komunikácia sa aj v pondelok čítala na pojednávaní vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

Na snímke svedok Marián Kolník prichádza vypovedať pred senátom Špecializovaného trestného súdu vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti v Bratislave 4. novembra 2019.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Spomínanú vetu mal napísať Marian K. v Threeme niekoľko dní po výhre v kauze zmenky, kým boli ešte civilným sporom na Okresnom súde Bratislava V. Spor rozhodovala sudkyňa Zuzana Maruniaková, ktorej Národná kriminálna agentúra zaistila koncom augusta mobilný telefón. V komunikácii cez Threemu má Marian K. podľa Markízy opisovať, ako ovplyvňoval a podplácal viacerých bratislavských sudcov vrátane Maruniakovej.

Počas týchto pojednávaní mal Marian K. Alene Zs. napísať: „Som génius, pripravujem to vyše roka.“ Tvrdil, že to naplánoval úplne do detailov. „Toto keď vyjde, tak to bude vrchol môjho umenia,“ dodal. V komunikácii sa tiež Marian K. pýta Aleny Zs., či videla, ako druhý obžalovaný Pavol R. priznal, že podpísal zmenky pre záchranu Markízy. „To si ho ty naučil?“ pýtala sa Alena Zs. Marian K. jej na to odpísal tri smajlíky s vycerenými zubami.

Krátky úryvok z Threemy prečítal na pojednávaní aj samotný Marian K. Ten však naďalej autenticitu komunikácie spochybňuje napriek tomu, že na ňu miestami odkazuje.

Pred senátom ŠTS pred čítaním Threemy vypovedal aj svedok Marián Kolník, ktorého navrhla obhajoba. Bol obchodným zástupcom medzinárodnej betonárskej firmy Lafarge. Na otázke, či mal vedomosť o zmenkách, uviedol, že o nich nikdy nepočul a nikdy ich nevidel.