Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

K mediálnemu zákonu pribudli zmeny, Jarjabek ho navrhol prepracovať

Poslanec NR SR Dušan Jarjabek (Smer-SD), archívna foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Dnes už novelizujeme novelizáciu, vraciame sa k bodom, ktoré boli zrušené. Otvárame návrh zákona, aby sme novelizovali novelizované body. Je to celé absurdné, vyhlásil Jarjabek.

Bratislava 22. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa opätovne vrátili k diskusii k návrhu zákona o mediálnych službách a pribudol k nemu ďalší pozmeňujúci návrh. Diskusiu otvorili v treťom čítaní. Dušan Jarjabek (Smer-SD) navrhol zákon vrátiť Ministerstvu kultúry (MK) SR na dopracovanie. Proces jeho úprav v pléne onačil za absurdný. Pozmeňujúci návrh v pléne predložil predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) a uviedol, že zmeny reflektujú na pripomienky v rámci koalície.

"Zjednodušme tento návrh zákona, lebo dnes sa v tom mnoho ľudí stráca a môžeme o šesť mesiacov očakávať ďalšie novelizácie tohto zákona, ktorý je zlý. Dnes už novelizujeme novelizáciu, vraciame sa k bodom, ktoré boli zrušené. Otvárame návrh zákona, aby sme novelizovali novelizované body. Je to celé absurdné," vyhlásil Jarjabek.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) uviedol, že do návrhu chcú doplniť právo na odpoveď, aby sa týkalo aj hodnotiaceho úsudku. Upraviť chcú v koalícii i niektoré ustanovenia pri Rade pre vysielanie a retransmisiu a zachovať doterajšie kvóty pre rádiá pri vysielaní slovenskej hudby.

Rovnako poukázal na problematiku prechodu z terestriálneho vysielania. Zmeny majú zachovať možnosť vysielať týmto spôsobom aspoň pre jednu programovú službu RTVS aj v prípade, ak by sa terestriálne vysielanie na Slovensku zrušilo. "Toto si myslím, že boli oprávnené veci, prečo to tam bolo treba ešte implementovať z našej strany. Všetkým sa ospravedlňujem za takúto 'obštrukciu', ale myslím si, že to malo dôvod," povedal.

"Toto robíte po šiestich mesiacoch," reagoval Jarjabek s tým, že legislatívny návrh je v parlamente otvorený pol roka a bol na to čas. Dodal, že všetky termíny Európskej únie pri transformácií smerníc sme už aj tak porušili a bude lepšie návrh prepracovať.