Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

K reforme národných parkov vznikla pracovná skupina

Na snímke Jaroslav Karahuta, foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Takáto reforma si podľa poslanca Jaroslav Karahuta vyžaduje hodinové rokovania, pretože ide o najväčšiu zmenu na vidieku od roku 1989.

Bratislava 31. augusta (TASR) - K návrhu reformy národných parkov vznikla pracovná skupina tvorená zo zástupcov koaličných strán, ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO) a ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO). Do začiatku parlamentnej schôdze, do 16. septembra, má predložiť návrh riešenia poslaneckého zákona o ochrane prírody a krajiny. Pre TASR to potvrdil predseda výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Za stranu Za ľudí bude v pracovnej skupine poslankyňa Miriam Šuteková, za SaS Anna Zemanová, za OĽANO Jaromír Šíbl a Karahuta za Sme rodina. "Dohodneme sa na pozmeňovacích návrhoch a stratégii celého postupu aj vo vzťahu k technicko-legislatívnym otázkam, ktoré sú spojené s presunom pozemkov," priblížil Karahuta.

Takáto reforma si podľa poslanca vyžaduje hodinové rokovania, pretože ide o najväčšiu zmenu na vidieku od roku 1989. "Musí to byť legislatívne pripravené tak, aby to kontinuovalo do ďalších volebných období a nezastavili sme tým život na vidieku," poznamenal.

O pracovnej skupine má premiér Eduard Heger (OĽANO) v utorok informovať na zasadnutí vlády. Poslanci sa spolu s ministrami stretnú k reforme v najbližších dňoch, povedal Karahuta.

Novelou zákona o ochrane prírody a krajiny sa majú štátne pozemky v národných parkoch previesť pod ochranárov. Poslanci parlamentu by o nej mali hlasovať v septembri. O reforme viedol envirorezort sériu diskusií po celom Slovensku. Na začiatku augusta sa uskutočnilo posledné rokovanie o budúcnosti národných parkov vo Svite. To sprevádzali protesty niekoľkých desiatok nespokojných ľudí. Odporcovia aj priaznivci reformy národných parkov sa stretli aj v Bratislave. Lesníci i poľovníci žiadali, aby prevod pozemkov riešila vládna, a nie poslanecká novela.