Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

K údajom v RPO by mohli mať automatizovaný prístup banky aj notári

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Legislatíva prináša i sankcionovanie povinných osôb, respektíve v niektorých prípadoch aj zapisovaných subjektov, za nedodržiavanie zákona o RPO.

Bratislava 10. mája (TASR) - K údajom vedeným v registri právnických osôb (RPO) by mohli mať automatizovaný prístup aj notári, banky a pobočky zahraničných bánk. Vyplýva to z novely zákona o registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci, ktorú v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Notári by mali mať k údajom registra nepretržitý prístup prostredníctvom centrálneho informačného systému Notárskej komory SR. V prípade bánk a pobočiek zahraničných bánk sa má umožniť automatizovaný prístup prostredníctvom spoločného registra bankových informácií. Navrhuje sa tiež "rozšírenie skupiny orgánov verejnej moci oprávnených získavať z registra právnických osôb údaje o konečných užívateľoch výhod".

Súčasťou legislatívneho návrhu je aj vytvorenie vnútroštátneho právneho základu na zapojenie registra právnických osôb do systému prepojenia registrov konečných užívateľov výhod v súlade s požiadavkami legislatívy Európskej únie.

Dopĺňa sa pojmový aparát z dôvodu odstránenia výkladových problémov pri určovaní povinnosti, kto sa má zapisovať do registra právnických osôb, kto je povinný poskytovať údaje do registra právnických osôb a aký údaj sa zapisuje.

"Návrh zákona umožní v registri orgánov verejnej moci, ktorý je architektonicky samostatnou časťou registra právnických osôb, viesť spresnený a rozšírený okruh údajov o orgánoch verejnej moci, ktorý môže slúžiť napríklad správcovi modulu elektronických schránok," uvádza sa v dôvodovej správe materiálu.

Legislatíva prináša i sankcionovanie povinných osôb, respektíve v niektorých prípadoch aj zapisovaných subjektov, za nedodržiavanie zákona o RPO.

Novela zákona bola vypracovaná na základe poznatkov aplikačnej praxe Štatistického úradu SR, na základe požiadaviek povinných osôb, ako aj z dôvodu zabezpečenia úplnej transpozície európskej smernice.

Poslanci zároveň neposunuli do druhého čítania novelu zákona o štátnej službe. Týkala sa Centrálneho informačného systému štátnej služby. Ten mal byť podľa návrhu centrálnym informačným systémom verejnej správy a jeho správcom mal byť Úrad vlády SR. Rozdelený mal byť na verejný portál a interný portál.