Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Káčer a Borrell odsúdili ruské útoky na ukrajinské mestá

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovensko sa podľa Káčera zhoduje s EÚ v spôsobe vnímania vojny na Ukrajine a na potrebe ďalej poskytovať pomoc ukrajinskej strane.

Brusel 10. októbra (TASR) - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a minister zahraničných vecí Rastislav Káčer odsúdili sériu ruských útokov, ktoré v pondelok zasiahli Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. TASR o tom informovalo ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Káčer sa stretol s Borrellom v pondelok v rámci svojej prvej oficiálnej návštevy Bruselu v pozícii šéfa diplomacie SR, informuje spravodajca TASR.

Slovensko sa podľa Káčera zhoduje s EÚ v spôsobe vnímania vojny na Ukrajine a na potrebe ďalej poskytovať pomoc ukrajinskej strane.

"Dnes sme videli ďalšiu eskaláciu, raketové útoky na Kyjev, Ľvov a ďalšie mestá. Je to neprijateľné od začiatku vojny, lebo zaútočiť na susednú krajinu a odopierať jej právo na existenciu, porušovať jej hranice a suverenitu a celý systém tak ako je známy od konca druhej svetovej vojny, je nielen spochybňovanie Ukrajiny ako takej, ale spochybňovanie nás všetkých. Toto Slovensko nemôže akceptovať," odkázal slovenský minister.

S Borrellom hovoril aj o nezákonných referendách a anexiách častí ukrajinského územia, ktoré obaja označili za neprijateľné.


Na snímke hasiči a policajti zasahujú na mieste, kde výbuch vytvoril na ulici kráter po ruskom útoku v ukrajinskom meste Dnipro 10. októbra 2022.
Foto: TASR/AP

"Zhodli sme sa na tom kto je agresor a kto je obeť... Zhodli sme sa na tom, že pokračujeme v podpore Ukrajiny všetkými možnými spôsobmi, tak ako doteraz. Slovensku záleží na tom, aby sme mohli využívať aj spoločné európske zdroje, z ktorých refinancujeme časť našej pomoci pre Ukrajinu," opísal situáciu.

Borrell a Káčer zhodne vnímajú aj potrebu jednotného európskeho postupu pri riešení dôsledkov vojny na Ukrajine a dosiahnutí európskej nezávislosti od ruského plynu a ropy.

Rastislav Káčer v mene Slovenska vyjadril podporu myšlienke zabezpečenia spoločného vojenského výcviku pre ukrajinských vojakov v EÚ.



Slovenský minister sa v pondelok ráno stretol v Bruseli aj s delegáciou slovenských europoslancov z viacerých politických frakcií. Popoludní mal v programe pracovné stretnutie s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)