Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Káčer: Gesto Orbána treba vnímať v kontexte udalostí

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: TASR - Martin Baumann

Je to vrchol ľadovca a moment, na ktorý bolo treba reagovať, povedal šéf slovenskej diplomacie.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Gesto maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý mal na futbalovom zápase šál s mapou veľkého Uhorska, treba vnímať v kontexte udalostí. Skonštatoval to šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer po stredajšom rokovaní vlády. Zároveň pripomenul spoločnú históriu Maďarska a Slovenska i kultúrne dedičstvo.

"Keby to niekto raz za čas urobil, dokážeme to galantne prehliadnuť, s úsmevom. Toto gesto ale vnímame v kontexte udalostí, ktoré sa vyvíjajú a dejú. Je to vrchol ľadovca a moment, na ktorý bolo treba reagovať," povedal Káčer. Dodal, že rôzne symboly môžu rôzni ľudia vnímať iným spôsobom. Poukázal pritom aj na negatívnu reakciu ďalších krajín.



Minister už v utorok (22. 11.) reagoval na Orbánovo gesto na sociálnej sieti. Podčiarkol, že Maďari na Slovensku sú doma a patria sem rovnako ako všetci ostatní občania. "Naši občania. To, čo ale nemá miesto v našich vzťahoch, je iredenta a revizionizmus. Kam takéto sentimenty a plány vedú sme videli v roku 1939 a vidíme v priamom prenose na Ukrajine v podaní ruskej agresie," poznamenal.

Od Orbána očakáva viac citlivosti aj László Sólymos z mimoparlamentnej Aliancie. Rovnako apeluje na opatrnosť v reakciách. Argumentuje potrebou dobrých slovensko-maďarských vzťahov v záujme Maďarov žijúcich na Slovensku. "Orbán je dostatočne skúseným politikom, aby dokázal odhadnúť reakcie na svoje mediálne výstupy. Jeho video so šálom niektorých zabaví, iných rozčúli. Obidve reakcie sa však môžu obrátiť proti nám, Maďarom žijúcim na Slovensku," uviedol Sólymos na sociálnej sieti.

Predseda maďarskej vlády spôsobil medzinárodný rozruch, keď vo videu zverejnenom na sociálnej sieti pózoval so šálom s mapou veľkého Uhorska. Rumunský rezort diplomacie i český minister zahraničných vecí Jan Lipavský označili Orbánov prejav za neprijateľný. Podobne sa vyjadrili aj ďalšie krajiny vrátane Chorvátska a Ukrajiny.

Veľké Uhorsko zahŕňa okrem samotného súčasného Maďarska aj časti území Srbska a Ukrajiny, ale aj časti členských krajín Európskej únie, Slovenska, Rakúska, Chorvátska a Rumunska.