Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Káčer: Kuciak nechcel nič viac ako spravodlivejšie Slovensko

Na snímke dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: TASR - Martin Baumann

Téma slobody médií a bezpečnosti novinárov sa podľa Káčera stala jednou z priorít ľudskoprávnej agendy slovenskej diplomacie.

Bratislava 21. februára (TASR) - Novinár Ján Kuciak nechcel nič viac než spravodlivejšie Slovensko a kvalitnejší život pre jeho obyvateľov. Za to pred piatimi rokmi zaplatil životom. Pri spomienke na piate výročie vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to vyhlásil dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

"Chceli žiť v slušnom a spravodlivom štáte, ktorý nezneužíva svoju moc a dbá na dodržiavanie pravidiel. Zomreli však rukami tých, ktorí si takéto hodnoty nielenže nectia, ale ešte ich aj vedome ničia a dokonca vraždia nositeľov takýchto cností. Odpoveďou boli plné námestia volajúce po zmene, návrate slušnosti a spravodlivosti," uviedol v stanovisku šéf slovenskej diplomacie.

Zdôraznil tiež, že bez silných, slobodných a nezávislých médií, ktoré pátrajú po pravde, demokracia nemôže prežiť. "Ak nechceme dopustiť, aby sa podobná tragédia zopakovala, nesmieme sa len mlčky prizerať, keď novinárky a novinári odhaľujúci korupciu a prešľapy mocných čelia nenávisti, hrozbám či spochybňovaniu ich integrity," doplnil.

Téma slobody médií a bezpečnosti novinárov sa podľa Káčera stala jednou z priorít ľudskoprávnej agendy slovenskej diplomacie. "Príkladom je členstvo Slovenskej republiky v Koalícii pre slobodu médií, aktivity v rámci OSN a UNESCO zamerané na posilnenie ochrany novinárov, ako aj podpora investigatívnej žurnalistiky na Balkáne či vo východnej Európe," priblížil Káčer.

Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) pripomenul, že objednávateľa vraždy musí potrestať spravodlivý súd. "Tým učiníme zadosť spravodlivosti, Slovensku a obetiam tohto ohavného činu," napísal na sociálnej sieti.

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) zdôraznil, že hoci sú vykonávatelia vraždy odsúdení, Slovensko stále čaká na verdikt nad objednávateľom. "Nech sa súd skončí akokoľvek, jedno je isté - túto mladú dvojicu zniesla zo sveta špina zločineckého systému, ktorý vybudoval Fico a Pellegrini. Takzvaní 'naši ľudia' si mysleli, že si môžu v tomto štáte dovoliť úplne všetko," napísal na sociálnej sieti. Dodal, že Slovensko čaká koncom septembra historická skúška. "Zlo robí všetko pre to, aby sa predralo k moci naspäť a zastavilo súkolie spravodlivosti. A my, demokrati, urobíme všetko pre to, aby sme tých, ktorí dlhé roky ničili Slovensko, nadobro vyprevadili na smetisko dejín," uzavrel.