Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Káčer otvoril výstavu, ktorá zviditeľňuje prínos žien v diplomacii

Na snímke dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: TASR - Martin Baumann

Jej cieľom je zviditeľniť ich prínos k tvorbe slovenskej zahraničnej politiky a predstaviť verejnosti ich profesionálnu dráhu i špecifiká práce v diplomacii.

Bratislava 7. marca (TASR) — Dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer v utorok večer v Pistoriho paláci v Bratislave otvoril výstavu Ženy v diplomacii. Jej cieľom je zviditeľniť ich prínos k tvorbe slovenskej zahraničnej politiky a predstaviť verejnosti ich profesionálnu dráhu i špecifiká práce v diplomacii. Káčer tiež ocenil štyri diplomatky.

Výstava zachytáva portréty pätnástich žien-diplomatiek, ktoré sú tvárou slovenskej diplomacie na rôznych pozíciách v štátnej správe. "Všetky tieto ženy spája profesionalita, ochota tvrdo pracovať, špičková reprezentácia našej vlasti a zdravý vzťah k patriotizmu," povedal minister.

Zároveň ocenil štyri slovenské diplomatky, ktoré podľa rezortu významnou mierou prispeli k budovaniu slovenskej zahraničnej politiky a k šíreniu dobrého mena krajiny. Zlatú plaketu in memoriam udelil veľvyslankyni Daniele Rozgoňovej, ktorá pôsobila ako stála predstaviteľka SR pri OSN a OBSE vo Viedni a v 90. rokoch pracovala v mierovej misii OSN pre dočasnú administráciu v Kosove.

Striebornou plaketou ocenil Miroslavu Vozáryovú, ktorá sa aktívne venuje zlepšovaniu podmienok žien na rezorte, a tiež asistentku ministra Danielu Áčovú, ktorá pôsobila aj ako asistentka veľvyslancov vo viacerých krajinách. Bývalej zastupujúcej riaditeľke Medzinárodného vyšehradského fondu a riaditeľke odboru rozvojovej pomoci Marianne Neupauerovej minister mimoriadne udelil vyššiu diplomatickú hodnosť.

"Považujem za nevyhnutné poukázať na skutočnosť, že naše kolegyne pri svojej práci často čelia stereotypom, predsudkom, ale aj byrokratickým prekážkam. Dnešné ocenené sú dôkazom toho, že ženy sú rovnako schopné a kompetentné ako ich kolegovia, a je v záujme nás všetkých, aby sme naplno využívali potenciál, ktorý prinášajú ženy, ako majorita svetovej populácie," zdôraznil Káčer.

Výstavu, ktorú umelecky spracovala fotografka Diana Černáková, si môže verejnosť pozrieť na webstránke ministerstva alebo v rámci putovnej expozície na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, Ekonomickej univerzite v Bratislave či Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Pripravila ju Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA) v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.