Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Káčer podpísal s gruzínskym ministrom protokol o spolupráci

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovensko podľa Káčera zásadne podporuje suverenitu a územnú celistvosť Gruzínska v rámci jeho medzinárodne uznaných hraníc.

Bratislava 14. februára (TASR) - Dočasne poverený šéf rezortu diplomacie Rastislav Káčer a minister zahraničných vecí Gruzínska Ilia Darčiašvili podpísali medzirezortný protokol o politických konzultáciách a vzájomnej spolupráci. Urobili tak pri príležitosti 30. výročia nadviazania diplomatických stykov. Rokovali tiež o rozvoji bilaterálnej spolupráce, o dôsledkoch ruskej agresie proti Ukrajine, európskej a bezpečnostnej agende, ako aj o situácii v regióne južného Kaukazu. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí.

"S Gruzínskom máme veľmi dobré vzťahy a teší ma obojstranný záujem o ich ďalšie prehlbovanie. Dôkazom je aj podpis protokolu, ktorý predpokladá pravidelné konzultácie," povedal Káčer. Je presvedčený, že to bude impulz pre rozšírenie spolupráce medzi ministerstvami.

Slovensko podľa Káčera zásadne podporuje suverenitu a územnú celistvosť Gruzínska v rámci jeho medzinárodne uznaných hraníc. Gruzínskemu partnerovi povedal, že víta odsúdenie ruskej invázie a rešpektuje ich rozhodnutie nepripojiť sa k sankciám Európskej únie. Káčer však očakáva, že Gruzínsko bude aktívne brániť pokusom o ich obchádzanie.

"Tlmočil som aj našu podporu a pripravenosť byť nápomocní pri napredovaní Gruzínska v jeho európskom smerovaní a naďalej odovzdávať naše transformačné a integračné skúsenosti," poznamenal.

Ministri taktiež ocenili posilnenie obchodno-ekonomickej spolupráce, čoho výsledkom je rast vzájomného obratu. Káčer zároveň interpretoval záujem viacerých slovenských podnikateľských subjektov o investície v Gruzínsku, ktoré má štatisticky jedno z najpriaznivejších podnikateľských prostredí na svete.