Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Káčer: Vojna na Ukrajine ovplyvňuje všetky európske krajiny

Na snímke nový minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer gestikuluje počas 108. rokovania vlády SR v Bratislave v stredu 5. októbra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Káčer pripomenul, že niektoré strategické ciele na Ukrajine sú v blízkosti hraníc, napríklad pristávacia dráha letiska v Užhorode, poukázal aj na letecké útoky na ciele v blízkosti hraníc s Poľskom.

Viedeň 14. októbra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer neočakáva, že sa konflikt na Ukrajine ďalej rozšíri. Upozornil však, že vojna už aj v súčasnosti ovplyvňuje všetky európske krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA, ktorá zverejnila Káčerov rozhovor pre denník Die Presse.

Káčer v interview pre tento denník uviedol, že sa konvenčným ruským silám nedarí dosahovať pôvodné vojenské ciele a prichádzajú už aj o predtým dobyté územia.

Minister však možné stupňovanie konfliktu úplne nevylúčil, píše APA. Mohlo by sa podľa jeho slov stať, že krajiny ako Slovensko by pre svoju rozsiahlu vojenskú pomoc poskytovanú Ukrajine mohli byť bezprostredne vtiahnuté do konfliktu.

Káčer pripomenul, že niektoré strategické ciele na Ukrajine sú v blízkosti hraníc zo SR, napríklad pristávacia dráha letiska v Užhorode, a poukázal aj na letecké útoky na ciele v blízkosti hraníc s Poľskom.

Slovensko je však - ako pripomenul Káčer - členom NATO, a teda platí, že útok na jednu z členských krajín je posudzovaný ako útok na celú Alianciu.