Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Káčer: Readmisné dohody neplníme vzorne, ale ich systém je zastaralý

Na snímke zľava slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer a český minister zahraničných vecí Jan Lipavský počas stretnutia v Prahe v pondelok 3. októbra 2022. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Okrem zvýšenej nelegálnej migrácie a zavedenia kontrol na hraniciach ministri rokovali o vzájomnej spolupráci, ruskej vojenskej agresii na Ukrajine a energetickej kríze.

Praha 3. októbra (TASR) - Readmisné dohody neplníme úplne vzorne, ale ich systém je zastaralý. Uviedol to v pondelok slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer po stretnutí s českým rezortným partnerom Janom Lipavským v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Áno, tu si úplne vzorne neplníme svoje povinnosti," priznal Káčer. Súčasný systém sa uplatňoval ešte pred vznikom Schengenu a ak je cieľovou destináciou napríklad Nemecko, nedáva podľa ministra zmysel posúvať utečencov ako šachové figúrky. "Tento mechanizmus nie je úplne funkčný," dodal Káčer.

Aj Slovensko zavádza dodatočné vnútorné opatrenia. "Naši ministri sú aktívni," povedal Káčer s tým, že v Bratislave sa dnes (3.10) stretávajú český, rakúsky a slovenský ministri vnútra. Za kľúčové považuje riešiť situáciu na európskej úrovni, napríklad zjednotením vízovej povinnosti.

"Česká republika readmisné dohody voči Nemecku veľmi poctivo plní, preto sme sa dostali pod určitý tlak," opísal situáciu český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Situáciu však nezavinilo Slovensko, dodal.

Okrem zvýšenej nelegálnej migrácie a zavedenia kontrol na hraniciach ministri rokovali o vzájomnej spolupráci, ruskej vojenskej agresii na Ukrajine a energetickej kríze.

Rastislav Káčer je na prvej oficiálnej zahraničnej ceste od nástupu do funkcie. Stretne sa tiež s českým prezidentom Milošom Zemanom či predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)