Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Káčer: Rusko sa pokúša na Ukrajine o humanitárnu pohromu

Slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer prichádza na úvodný deň dvojdňového rokovania ministrov zahraničných vecí členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bukurešti v utorok 29. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Rusko podľa Káčera stratilo akékoľvek zábrany a bombardovaním civilnej infraštruktúry a ukrajinských miest sa otvorene snaží vyvolať humanitárnu katastrofu a zlomiť tak vôľu Ukrajiny brániť sa.

Bukurešť 29. novembra (TASR) - Musíme odvrátiť humanitárnu katastrofu, ktorú sa Rusko pokúša vytvoriť svojimi brutálnymi útokmi na životne dôležitú infraštruktúru na Ukrajine, napísal slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer v utorok na Twitteri po prílete do rumunskej metropoly Bukurešť. Zúčastní sa tam na dvojdňových rokovaniach s kolegami z členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO).

Rokovania ministrov budú venované pomoci Ukrajine, predovšetkým počas zimných mesiacov. "Musíme v pomoci Ukrajine vytrvať tak dlho, ako to bude potrebné," apeloval Káčer aj na Facebooku. "Prečo to robíme? Pretože Ukrajina dnes nebojuje len za seba, ale aj za budúcu podobu bezpečnosti v Európe," zdôraznil.

"So spojencami v NATO vyšleme z Bukurešti jasný odkaz do Kyjeva aj Moskvy," uviedol. "Diskutovať chceme o ďalšej praktickej a politickej podpore pre Ukrajinu, ale tiež o posilňovaní obrany a odolnosti Aliancie pred súčasnými bezpečnostnými hrozbami," dodal.

Šéf slovenskej diplomacie má v utorok o 16.35 h SEČ naplánované stretnutie s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom.

Rusko podľa Káčera stratilo akékoľvek zábrany a bombardovaním civilnej infraštruktúry a ukrajinských miest sa otvorene snaží vyvolať humanitárnu katastrofu a zlomiť tak vôľu Ukrajiny brániť sa. "Lenže to sa Rusku nepodarí, história to už viackrát ukázala!" uviedol slovenský minister.

"Je ľudskou povinnosťou nenechať našich susedov mrznúť. Nemôžeme sa len prizerať, ako utekajú zo svojich domovov pred bombami. Najbližšie mesiace budú pre nás všetkých veľkou skúškou. Pre Ukrajinu existenčnou, pre nás morálnou," pripomenul Káčer.

Aj Slovensko hľadá nové spôsoby, ako pomôcť susedovi, napísal minister Káčer. "Cvičíme ukrajinských vojakov, opravujeme ich poškodenú techniku a dodávame novú. Nedávno prišla na Ukrajinu už siedma húfnica Zuzana 2, dodali sme už aj bojové vozidlá pechoty. Ďalšie húfnice idú do výroby, ktorú zafinancujú naši spojenci Dánsko, Nórsko a Nemecko. A takmer pol miliónom eur sme prispeli na nákup zimnej výstroje pre ukrajinských vojakov a navyšujeme tiež humanitárnu pomoc, vrátane starostlivosti o utečencov," zosumarizoval minister slovenskú pomoc.