Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Káčer: Slovensko je súčasťou širšieho migračného problému

Na snímke vľavo minister hospodárstva SR Karel Hirman a vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer počas 106. rokovania vlády SR v Bratislave v stredu 28. septembra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Káčer ubezpečil, že spolu s ministrom vnútra urobia všetko pre to, aby obmedzenie na hraniciach trvalo čo najkratšie.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Slovensko je súčasťou väčšieho problému migračného tlaku, ktorý vzniká na vonkajšej hranici Schengenu a opatrenia zo strany Rakúska a Českej republiky nie sú špecificky namierené voči SR. Po rokovaní vlády to v súvislosti s dočasným obnovením kontrol na rakúskych a českých hraniciach uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer.

Uistil, že komunikuje so šéfmi diplomacií okolitých krajín, rovnako je v téme aktívny aj minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). "Všetko, čo sa deje, je koordinovaná a konzultovaná záležitosť," uviedol a priblížil, že na budúci týždeň sa má k tejto téme uskutočniť stretnutie ministrov vnútra.



Zdôraznil, že zo strany SR je takisto ochota prijímať opatrenia a ponúknuť pomoc Maďarsku pri zlepšení ochrany ich vonkajších schengenských hraníc. Ubezpečil, že spolu s ministrom vnútra urobia všetko pre to, aby obmedzenie na hraniciach trvalo čo najkratšie. Pripomenul zároveň, že pri zabezpečení vonkajšej schengenskej hranice s Ukrajinou si SR plní svoje povinnosti na 100 percent.

Česká republika aj Rakúsko ohlásili dočasné zavedenie kontrol na hraniciach so Slovenskou republikou od polnoci zo stredy na štvrtok (29. 9.). Dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia.

MV v súvislosti s kontrolami na hraniach s ČR ešte v utorok (27. 9.) zdôraznilo, že ide primárne o problematiku Európskej únie a nedostatočnej ochrany vonkajších hraníc, nie o opatrenie voči Slovensku.