Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Káčer: Slovensko si v OSN vybudovalo reputáciu spoľahlivého partnera

Na snímke dočasne poverený šéf diplomacie Rastislav Káčer. Foto: TASR - Martin Baumann

Káčer pripomenul, že Slovensko malo v OSN od začiatku dvere otvorené, čoho dôkazom bol aj krátky čas medzi vznikom krajiny a jej vstupom do organizácie.

Bratislava 19. januára (TASR) - Slovensko si za tri desaťročia členstva v Organizácii Spojených národov (OSN) vybudovalo reputáciu spoľahlivého partnera, ktorý vyznáva odkaz Charty OSN. Zhodnotil to dočasne poverený šéf diplomacie Rastislav Káčer pri príležitosti 30. výročia vstupu.

Káčer pripomenul, že Slovensko malo v OSN od začiatku dvere otvorené, čoho dôkazom bol aj krátky čas medzi vznikom krajiny a jej vstupom do organizácie. "Medzinárodné spoločenstvo nám, vtedy mladému štátu, ukázalo, že s nami v systéme OSN počíta. Dodalo nám tým potrebnú istotu a sebavedomie," vyhlásil.

Slovensko si podľa neho svoje miesto zastalo a začalo sa aktívne podieľať na medzinárodnom poriadku, ktorý je založený na pravidlách. "Svet sa musel za posledných tridsať rokov prispôsobiť dejinnému vývoju, no ukazuje sa, že len usporiadanie založené na spolupráci a dialógu medzi krajinami je jediné s potenciálom prežiť," uviedol minister. Káčer zároveň ocenil úlohu organizácie pri riešení vojny na Ukrajine, pomoc utečencom aj iniciatívu pri riešení pandémie COVID-19.

Slovenská republika pred 30 rokmi, 19. januára 1993, vstúpila do OSN a stala sa jej 180. členskou krajinou.