Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Káčer: Taliansko stojí pri SR, je ochotné posilniť našu bezpečnosť

Dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: TASR - Michal Svítok

Šéf slovenskej diplomacie sa s partnermi zhodol na pokračovaní všestrannej podpory Ukrajiny a potrebe hľadania európskych riešení pri zdolávaní výziev spojených s migráciou či energetickou krízou.

Rím 1. februára (TASR) - Slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer absolvoval v stredu v Ríme sériu bilaterálnych stretnutí s talianskymi partnermi. Diskutovali o vývoji situácie na Ukrajine v dôsledku pokračujúcej ruskej agresie, energetickej bezpečnosti, migračnej politike, podpore krajín západného Balkánu, ako aj posilňovaní obrannej spolupráce medzi Slovenskom a Talianskom.

TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Káčer počas pracovnej návštevy rokoval s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí Antoniom Tajanim, ministrom pre európske záležitosti Raffaelom Fittom, so šéfom rezortu obrany Guidom Crosettom a predsedom Poslaneckej snemovne Lorenzom Fontanom.

"Teší ma, že aj po tridsiatich rokoch samostatnosti Slovenska sa naša spolupráca s Talianskom ďalej výrazne rozvíja. Naši talianski priatelia pri nás stáli v roku 1993, keď medzi prvými uznali Slovenskú republiku, a zohrali tiež kľúčovú úlohu pri našej euroatlantickej integrácii. A stoja pri nás aj teraz, pripravení posilniť východné krídlo NATO vyslaním systému protivzdušnej obrany," uviedol Káčer.

Slovenský minister to považuje "za jasné posolstvo kľúčového spojenca k zaisteniu bezpečnosti štátov Aliancie vrátane ochrany Slovenska".

Šéf slovenskej diplomacie sa s partnermi zhodol na pokračovaní všestrannej podpory Ukrajiny a potrebe hľadania európskych riešení pri zdolávaní výziev spojených s migráciou či energetickou krízou. Zároveň potvrdil záujem o ďalšie rozširovanie spolupráce v ekonomickej oblasti vrátane obranného priemyslu.

"Na Slovensku pôsobí vyše 400 talianskych spoločností a len v roku 2021 dosiahol náš vzájomný obrat hodnotu viac ako sedem miliárd eur, čo z Talianska robí šiesteho najdôležitejšieho obchodného partnera Slovenska," dodal Káčer.

Položením venca k pamätnej tabuli v centre Ríma si minister taktiež uctil pamiatku generála Milana Rastislava Štefánika, vďaka ktorého diplomatickému úsiliu Taliansko v máji 1918 de facto ako prvá krajina uznalo existenciu samostatného Československa ešte pred jeho oficiálnym vznikom.