Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Káčer: V spolupráci s Maďarskom zaznamenávame pokrok

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer (vpravo) a maďarský minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí Péter Szijjártó si podávajá ruky pred plenárnym rokovaním o bilaterálnych vzťahoch, aktuálnych európskych témach a regionálnych výzvach 5. decembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ministri zahraničia Slovenska a Maďarska rokovali o bilaterálnych vzťahoch aj o aktuálnych regionálnych a európskych témach.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Úzka spolupráca medzi Slovenskou republikou a Maďarskom prináša pokrok v oblastiach infraštruktúrnych projektov a ekonomickej spolupráce, a to aj napriek tomu, že existujú otázky, v ktorých sa názory týchto krajín môžu líšiť. Konštatovali to v pondelok v Bratislave na spoločnej tlačovej konferencii minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer a maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, informuje TASR.

"Otázok, v ktorých sa naše názory rozchádzajú, je omnoho menej ako praktickej a pozitívnej agendy, v ktorej veľmi úzko spolupracujeme a zaznamenávame veľmi konkrétny pokrok," podčiarkol slovenský minister.

Káčer pripomenul prácu bilaterálnych slovensko-maďarských pracovných skupín. "Na jednej z nich, ktorá sa zaoberá postavením národnostných menšín, som minulý týždeň prezentoval 57 opatrení, na ktorých sme sa zhodli. Vyzval som kolegov vo vláde, aby sme začali pracovať na ich implementácii tak, aby postavenie Maďarov na Slovensku a postavenie Slovákov v Maďarsku bolo lepšie," povedal šéf slovenskej diplomacie.

Szijjártó podčiarkol význam dobrých partnerských a susedských vzťahov v týchto časoch, ktoré prinášajú mimoriadne bezpečnostné, energetické a hospodárske výzvy.

Ministri rokovali o bilaterálnych vzťahoch aj o aktuálnych regionálnych a európskych témach.

"Maďarsko a Slovensko si vybudovali navzájom predvídateľné a spoľahlivé partnerstvo, ktoré pomáha obom stranám v tom, aby sme bezpečnostné, hospodárske a energetické ťažkosti zvládali úspešnejšie, ako keby sme nespolupracovali," povedal maďarský minister.



Maďarsko a Slovensko sú spojencami a spoľahlivými členmi Severoatlantickej aliancie, pripomenul Szijjártó, ktorý sa poďakoval Slovensku za vyslanie policajtov na pomoc pri ochrane vonkajších hraníc Európskej únie na maďarsko-srbských hraniciach. "Tieto hranice čelia útokom. Len v tomto roku sme zastavili 255.000 ilegálnych migrantov. Vaši policajti sa stretli s agresivitou, ktorú predvádzajú migranti i prevádzači," dodal šéf maďarskej diplomacie.

Slovensko je podľa slov Szijjártóa druhým najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska. Vlaňajší rok dosiahla vzájomná výmena tovaru rekordných 13 miliárd eur, pričom tento rok bol v tejto oblasti zatiaľ 43-percentný nárast.

Ďalšiemu prehĺbeniu spolupráce poslúži na budúci rok vybudovanie troch mostov na rieke Ipeľ a otvorenie ďalších piatich nových hraničných priechodov. Európska komisia schválila slovensko-maďarský program cezhraničného rozvoja v hodnote 135 miliónov eur, podčiarkol Szijjártó, ktorý ďalej ocenil skutočnosť, že SR a Maďarsko prepojili svoje energetické siete.

Káčer v reakcii na novinársku otázku vyjadril presvedčenie, že Maďarsko ratifikuje vstup Fínska a Švédska do NATO, čo Szijjártó potvrdil so spresnením, že tak urobí parlament začiatkom budúceho roka.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)