Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Káčer:Aliancii sa zbrane nemíňajú, Ukrajinu musí všestranne podporovať

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: TASR - Martin Baumann

Káčer zdôraznil, že Rusko vpádom na Ukrajinu porušilo všetky zásady medzinárodného práva a pokračuje v agresii "tým najstrašnejším spôsobom, aký si vôbec dokážeme predstaviť."

Bukurešť 29. novembra (TASR) - Severoatlantická aliancia musí Ukrajinu podporovať morálne, finančne i vojensky, aby mohla spravodlivo brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť voči ruskej agresii. Vyhlásil to pri príchode na dvojdňové rokovanie ministrov zahraničných vecí členských krajín Severoatlantickej aliancie v Bukurešti slovenský minister Rastislav Káčer, informuje TASR.

Potvrdil, že na schôdzke sa bude rokovať aj o možnom prijatí Ukrajiny do NATO, pričom si nemyslí, že Aliancii sa podporou Ukrajiny zásadným spôsobom míňajú zbrane.

Káčer zdôraznil, že Rusko vpádom na Ukrajinu porušilo všetky zásady medzinárodného práva a pokračuje v agresii "tým najstrašnejším spôsobom, aký si vôbec dokážeme predstaviť."

Ohľadne budúcnosti vzťahov NATO s Ruskom Káčer povedal, že sa "nemôžeme tváriť, akoby sa nič nestalo".

Ako pokračoval, témou schôdzky je aj rokovanie s predstaviteľmi "zraniteľných krajín" – Moldavska, Gruzínska a Bosny a Hercegoviny.

Podľa neho je potrebné hovoriť aj o výzvach súvisiacich s Čínou a závislosti členských krajín Aliancie od nej. Rokovania budú podľa Káčera o tom, ako premeniť tieto výzvy na partnerstvo vo vzťahu postavenom na pravidlách.

Ďalšími kľúčovými témami je šírenie dezinformácií ako súčasť hybridnej vojny a tiež energetická bezpečnosť, uviedol slovenský minister.

Rusko podľa neho nie je schopné na Ukrajine zvíťaziť vojensky, takže sa uchyľuje k čoraz "zbabelejším metódam". Chce Ukrajincom čo najviac znepríjemniť život a zlomiť ich vôľu bojovať a vôľu spojencov podporovať Ukrajinu. "To sa však nestane," vyhlásil Káčer.