Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kalavská: Mali by byť pokryté všetky legislatívne nároky rezortu

Na archívnej snímke ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Foto: TASR Martin Baumann

Liekom na efektívnejšie využitie peňazí je podľa Kalavskej stratifikácia.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD)je v kontexte toho, koľko je financií, s rozpočtom svojho ministerstva spokojná. Dodala, že by mali byť pokryté všetky legislatívne nároky, prípadná potreba dofinancovania v roku 2020 záleží podľa nej od prijatých zákonov.

Liekom na efektívnejšie využitie peňazí je podľa Kalavskej stratifikácia. "Stále opakujem, že nestačí len nejaká úprava znamienka krásy, ale musí prísť trvalá reforma, aby sme za niekoľko rokov mohli pocítiť aj na parametroch napríklad odvrátiteľnej úmrtnosti nejaké zlepšenie," tvrdí.

Zvyšovanie rozpočtu považuje za potrebné, no poukazuje na to, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR "musí mať kontrolu, merať parametre kvality a zohľadniť ich do zmlúv s poisťovňami".

Ministerka tiež pripomenula, že splnili viac ako 75 percent revízie úhrad a už plnia druhú. Každý podľa nej chce, aby ušetrila niekde peniaze. "Na druhej strane, každý chce lieky bez doplatku, každý chce nemocnice v najmenšej dedine - prepáčte, to sa všetko nedá," komentovala.

Celkové príjmy MZ SR sa predpokladajú vo výške 5,42 miliardy eur s medziročným rastom 319,1 milióna eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, predloženého sociálnym partnerom na rokovanie tripartity, ktorý v pondelok schválila vláda.

Výdavky na platbu za poistencov štátu by mali byť v objeme 1,13 miliardy eur. V roku 2020 sa zavedie vecné členenie výdavkov vo verejnom zdravotnom poistení. Stabilita vo financovaní sa zabezpečí určovaním celkových verejných výdavkov na zdravotníctvo. Ročná suma poistného plateného štátom bude od 1. januára budúceho roka stanovená zákonom o štátnom rozpočte a poistné platené štátom viac nebude naviazané na priemernú mzdu.

Kapitálové výdavky sa na rok 2020 rozpočtujú vo výške 69,1 milióna eur, čo predstavuje medziročný pokles o 30,9 milióna eur.