Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

KALEIDOSKOP: Jubiluje Richard Stanke, spomíname na Ľudovíta Štúra

Foto: Teraz.sk/TASR

Pred 32 rokmi Rumunsko ako prvá krajina východnej Európy zakázala komunistickú stranu.

Bratislava 12. januára (TASR) – Románmi Volanie divočiny, Biely tesák, Morský vlk, ale aj Tulák po hviezdach, si získal srdcia čitateľov americký prozaik Jack London. Mnohé jeho diela boli sfilmované. Narodil sa 12. januára 1876. Ako štyridsaťročný sa rozhodol pre dobrovoľný odchod zo sveta.



Pred 123 rokmi sa narodil švajčiarsky chemik PAUL HERMANN MÜLLER. Nobelovu cenu za chémiu dostal v roku 1948 za objav účinku DDT ako prostriedku proti parazitom a škodcom. Pre ničivý dopad na životné prostredie však prípravok v mnohých štátoch zakázali.



Pred 73 rokmi sa narodil japonský spisovateľ a prekladateľ HARUKI MURAKAMI. V slovenskom preklade sú známe jeho romány Hon na ovcu, Tancuj, tancuj, tancuj, Kronika vtáčika na kľúčik I., II., III.



Už pred 46 rokmi sa uzavrelo literárne dielo slávnej britskej autorky detektívnych románov AGATHY CHRISTIE. Jej detektív Hercule Poirot sa však prihovára divákom z televíznych obrazoviek dodnes. Spisovateľka sa narodila 15. septembra 1890.



Pred 32 rokmi Rumunsko ako prvá krajina východnej Európy zakázala komunistickú stranu.



Svoju životnú púť skončil 12. januára 1856 v Modre národný buditeľ, vodca národného a sociálneho hnutia v rokoch 1848-1849, publicista, historik a politik ĽUDOVÍT ŠTÚR, iniciátor uzákonenia spisovnej slovenčiny. Narodil sa 29. októbra 1815. Osudným sa mu stal skok na poľovačke, pri ktorom ho postrelila jeho vlastná lovecká zbraň.



S Modrou je spojený aj život maliara a grafika JOZEFA ILEČKU. Pamätníci dokonca poznajú jeho dom na Námestí Ľudovíta Štúra. Ilečkovým rodiskom bola Budapešť, kde prišiel na svet pred 113 rokmi.



O desať rokov mladší bol jeho kolega z výtvarnej obce, akademický maliar, grafik a ilustrátor ERNEST ZMETÁK, príslušník Generácie 1919 a zakladajúci člen Spolku umelcov a priateľov grafiky. Narodil sa pred 103 rokmi.



Charakteristickým hereckým a hlasovým prejavom bol známy herec, pedagóg a režisér KAROL L. ZACHAR, významná osobnosť slovenskej divadelnej kultúry. Narodil sa pred 104 rokmi.



K oveľa mladšej hereckej generácii patrí RICHARD STANKE, známy z divadelného javiska, televíznej obrazovky, ale aj z dabingu. Dnes má obľúbený herec 55 rokov.



K 43. narodeninám fanúšikovia môžu gratulovať hokejistovi MARIÁNOVI HOSSOVI. Slovenský reprezentant v ľadovom hokeji a hviezda NHL v máji 2018 ukončil zo zdravotných dôvodov aktívnu kariéru.



Spevák a hudobník ROBERT PAPP oslavuje štyridsiatku.



A spolu s ním všetci Ernestovia. Toto mužské meno má nemecký pôvod a v preklade znamená čestný, rozhodný, horlivý.