Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Narodil sa Dušan Mitana či cimrmanológ Ladislav Smoljak

Foto: Teraz.sk/TASR

Pred 105 rokmi sa narodil slávny americký herec KIRK DOUGLAS, známy z mnohých westernov, ale tiež ako Spartakus z rovnomenného filmu, či Vincent van Gogh z filmu Smäd po živote.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Organizácia Spojených národov vyhlásila 9. december za Medzinárodný deň boja proti korupcii ako pripomienku podpisu Dohovoru OSN proti korupcii z decembra 2003.


Autor básnického diela Stratený raj JOHN MILTON sa narodil 9. decembra 1608. Epos spracúvajúci biblickú tému o prvom hriechu Adama a Evy si môžu vďaka Mariánovi Andričíkovi prečítať aj slovenskí čitatelia.


Pred 120 rokmi sa rakúsky dramatik ÖDÖN VON HORVÁTH, autor známej hry Historky z Viedenského lesa.


Banský inžinier a vynálezca Bohuslav Križko zaviedol 9. decembra 1887 v jednej z ulíc Kremnice verejné osvetlenie, vôbec prvé v Uhorsku.


DUŠAN MITANA, autor knihy Psie dni, ktorá sa považuje za jednu z najlepších zbierok poviedok v slovenskej literatúre, by mal dnes 75 rokov. Medzi čitateľmi dodnes rezonujú aj diela ako novela Patagónia, zbierka poviedok Nočné správy, romány Koniec hry, Hľadanie strateného autora či Zjavenie.


Pred 90 rokmi sa narodil český režisér, scenárista a herec LADISLAV SMOLJAK, stál pri zrode kultovej fiktívnej osobnosti českého "génia" Járu Cimrmana. Na základoch tejto mystifikácie vzniklo aj Divadlo Járy Cimrmana, v ktorom patril k hlavným osobnostiam. Ako filmový režisér sa podpísal pod komédie Kulový blesk či Vrchní prchni!.


Lech Walesa, jedna z najznámejších osobnosti poľského protikomunistického odboja a líder Solidarity, vyhral 9. decembra 1990 prezidentské voľby. Na post poľského prezidenta oficiálne nastúpil 22. decembra 1990.


Medzi odporcov totalitného režimu v Československu patril LADISLAV SNOPKO, prezývaný Agnes, ktorý pred rokom 1989 organizoval mnohé neoficiálne podujatia či koncerty. Bývalý minister kultúry Slovenskej republiky má dnes 72 rokov.


Svoje 64. narodeniny oslávi aj prekladateľ, spisovateľ a autor kníh pre deti ROMAN BRAT.


K popredným slovenským básnikom a prekladateľom patrí JÁN ZAMBOR. Autor básnických zbierok Kôň na sídlisku, Neodkladné, Pod jedovatým stromom, či Soprán dažďových kvapiek, má dnes 74 rokov.


Úctyhodných 87 rokov dnes oslávi divadelný a televízny herec IVAN LETKO.


Americké vesmírne vozidlo Curiosity objavilo 9. decembra 2014 na povrchu planéty Mars stopy po bývalom jazere.


Pred 105 rokmi sa narodil slávny americký herec KIRK DOUGLAS, známy z mnohých westernov, ale tiež ako Spartakus z rovnomenného filmu, či Vincent van Gogh z filmu Smäd po živote. Jeho synom je nemenej slávny herec Michael Douglas.


JOHN MALKOVICH, ktorý má dnes 68 rokov, svoj talent predviedol vo filmoch Vražedné polia, Nebezpečné známosti, Potrét dámy či v kultovej snímke V koži Johna Malkovicha.


Meniny majú Izabely, ktorých meno má hebrejský pôvod a jeho význam je "Bohom povýšená".