Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

KALEIDOSKOP: Narodil sa filmový Jánošík – F. Kuchta, aj herec Slezáček

Foto: Teraz.sk/TASR

Pred 101 rokmi sa narodil básnik, prekladateľ a autor kníh pre deti JULO ZBOROVJAN, dramaturg Štátneho divadla v Košiciach.

Bratislava 14. januára (TASR) - Svojho času bol FRANTIŠEK KUCHTA najslávnejším slovenským lekárom. Stal sa ním vďaka postave Jánošíka, do ktorej ho v roku 1962 obsadil režisér Paľo Bielik. Vyše dvojmetrový rodák z Tisovca, ktorý pôsobil v čase natáčania Jánošíka ako lekár v Ilavskej väznici, by sa dnes dožil 90 rokov.

Nezabudnuteľný herec JURAJ SLEZÁČEK, člen Činohry SND, si počas života zahral v mnohých filmoch či divadelných predstaveniach. Srdcia divákov si vari získal najmä ako sympatický a úctivý Emilko Blichár v seriáli Panelák. Narodil sa 14. januára 1943.

Množstvo vynikajúcich filmov, ako napríklad kultové Slnko v sieti, má na svojom konte kameraman STANISLAV SZOMOLÁNYI, ktorý získal v roku 2003 špeciálnu cenu Asociácie slovenských kameramanov za celoživotný prínos. Dnes mu blahoželáme k 87 narodeninám.

V ten istý deň a v tom istom roku, teda 14. januára 1935, sa narodil aj dirigent a pedagóg BYSTRÍK REŽUCHA. Žiaľ, vynikajúci umelec, ktorému bol pri príležitosti 50. výročia vzniku Slovenskej filharmónie udelený titul čestný dirigent za celoživotný prínos k slovenskej hudbe, zomrel 16. augusta 2012.

Pred 101 rokmi sa narodil básnik, prekladateľ a autor kníh pre deti JULO ZBOROVJAN, dramaturg Štátneho divadla v Košiciach.

Premiérou hry Kozie mlieko začalo pred 72 rokmi svoju činnosť Nitrianske krajové divadlo - dnešné Divadlo Andreja Bagara (DAB).

O jeho svetovú slávu sa postaral najmä román Deti Arbatu, ktorý sa dočkal aj filmového spracovania. Ruský spisovateľ ANATOLIJ NAUMOVIČ RYBAKOV sa narodil pred 111 rokmi, 14. januára 1911.

V roku 1967 prijala jednu zo svojich najvýznamnejších úloh, keď stvárnila príťažlivú bankovú lupičku Bonnie Parker vo filme Bonnie a Clyde, za ktorú bola nominovaná na Oscara. Toto prestížne ocenenie získala, ale až o deväť rokov neskôr za rolu vo filme Network. Jedna z najkrajších a najväčších hviezd filmovej histórie DOROTHY FAYE DUNAWAYOVÁ oslavuje dnes 81 rokov.

Frontman americkej rockovej skupiny Foo Fighters a bývalý bubeník kultovej formácie Nirvana DAVID GROHL bude dnes prijímať blahoželania k 53 narodeninám.

Pred 238 rokmi - 14. januára 1784 - ratifikoval americký Kongres mierovú zmluvu s Veľkou Britániou, čím sa formálne skončila vojna za nezávislosť Spojených štátov.

Hoci Gregoriánsky kalendár, nazvaný podľa rímskeho pápeža Gregora XIII., bol prijatý na konci 16. storočia - v roku 1582, pravoslávne Rusko ho prijalo až na začiatku 20. storočia, pred 104 rokmi - 14. januára 1918. Avšak ruská pravoslávna cirkev používa naďalej juliánsky kalendár.

Dnes oslavujú meniny nositelia mena Radovan a Radovana. Má slovanský pôvod a jeho význam znamená "radujúci sa". Takže, nielen Radovanom a Radovanám želáme, aby sa počas dnešného dňa mohli iba radovať.