Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Jubiluje K. Räikkönen a pripomíname si Svetový deň boja proti chudobe

Foto: Teraz.sk/TASR

Teraz.sk prináša najzaujímavejšie výročia na dnešný deň.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Poslušne sa nám hlásil ako dobrý vojak Švejk, ale nezabudnuteľne stvárnil množstvo ďalších postáv vo filme, v televízii aj na divadelných doskách. S istou dávkou nadsázky možno tvrdiť, že vynikajúci herec RUDOLF HRUŠÍNSKY bol doslova dieťaťom divadla. Narodil sa totiž krátko po predstavení za javiskom kočovného divadla. Stalo sa tak práve dnes pred 101 rokmi.

Dva roky pred tým - 17. októbra 1918 - sa narodila slávna americká filmová herečka RITA HAYWORTHOVÁ, ktorá bola v 40. rokoch 20. storočia označovaná za najkrajšiu ženu na svete. Jej fotografie vyvolávali senzáciu, zapĺňali stránky časopisov a plagáty s jej podobizňou zaplavili celé Spojené štáty.

S ďalším sex symbolom, najznámejšou filmovou blondínkou Hollywoodu Marilyn Monroe, sa oženil svetoznámy americký spisovateľ, dramatik a scenárista ARTHUR MILLER. Autor divadelných hier Všetci moji synovia, Smrť obchodného cestujúceho, Čarodejnice zo Salemu či scenára k filmu Mustangy sa narodil pred 106 rokmi - 17. októbra 1915.

Dnešný deň sa výrazne zapísal do dejín Československa - 17. októbra 1918 odovzdal predseda dočasnej československej vlády Tomáš Garrigue Masaryk americkej vláde Washingtonskú deklaráciu vyhlasujúcu samostatnosť novovzniknutého štátu, ktorá bola zverejnená o deň neskôr. Z medzinárodného hľadiska možno hovoriť o tom, že Československo existovalo už o niekoľko dní skôr, ako prišlo k jeho proklamovaniu na domácej pôde.

Na majstrovstvách sveta získal ako hráč jednu striebornú a dve bronzové medaily - ako tréner československého reprezentačného výberu sa zo svetových šampionátov podpísal pod dve zlaté, štyri strieborné a jednu bronzovú medailu. Navyše, na trénerskom konte má aj jedno striebro zo zimných olympijských hier v roku 1976. Jedna z najväčších osobností slovenského i československého hokeja JÁN STARŠÍ by sa dnes dožil 88 rokov.

Milovníkov štyroch kolies iste zaujme informácia, že pred 119 rokmi - 17. októbra 1902 - opustil výrobnú linku v Detroite prvý Cadillac. Na oveľa rýchlejších tátošoch jazdí fínsky jazdec Formuly 1 KIMI RÄIKKÖNEN, ktorý sa ako pilot tímu Ferrari stal v roku 2007 majstrom sveta. Legendárny "Ice Man" ("Ľadový muž"), v súčasnosti jazdiaci za tím Alfa Romeo, oslavuje dnes 42 rokov.

S cieľom poukázať na príčiny hladu, chudoby a negramotnosti vyhlásila Organizácia spojených národov (OSN) Svetový deň boja proti chudobe. Od roku 1992 sa pripomína práve v dnešný deň - 17. októbra.

Dnešok patrí v kalendári menu Hedviga. Má germánsky pôvod a znamená "víťaziaca v boji".