Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Oslavujú W. Goldbergová, M. Rottrová, vzlietol prvý vrtuľník

Foto: Teraz.sk/TASR

Teraz.sk prináša najzaujímavejšie výročia na dnešný deň.

Bratislava 13. novembra (TASR)- Od roku 1946 si pripomíname 13. november ako Medzinárodný deň nevidomých. V tento deň V roku 1745 sa narodil francúzsky učiteľ VALENTIN HAÜY, zakladateľ Kráľovského inštitútu pre mladých slepcov v Paríži.



Pre Paríž bol mimoriadne tragickým dňom 13. november 2015. Pri sérii teroristických útokov zahynulo 130 ľudí. Odohrali sa na šiestich miestach, najkrvavejším útokom bola streľba v koncertnej sále Bataclan.



Pred 115 rokmi sa narodila slovenská herečka VILMA JAMNICKÁ. Popri herectve bola i astrologičkou, dožila sa úctyhodných 101 rokov.

VILIAM THURZO patril k zakladateľom slovenského onkologického výskumu. Narodil sa pred 109 rokmi v Komárne.

JOZEF ZICHY bol v 70. rokoch 19. storočia bratislavským županom a uhorským ministrom dopravy a verejných prác. Známy bol dobrodružnými výpravami do exotických krajov. Narodil sa pred 180 rokmi.



Futbalista a tréner JÁN PIVARNÍK sa v roku 1976 ako československý reprezentant stal majstrom Európy. Dnes sa dožíva 74 rokov. Ďalší úspešný futbalista a tréner DUŠAN RADOLSKÝ dnes oslavuje 71 narodeniny.



Neuveriteľných 80 rokov oslavuje česká speváčka MARIE ROTTROVÁ. Jej piesne Řeka lásky, Lásko, To nic, Lásko voníš deštěm prirástli k srdcu celý generáciám.



Americkú herečku WHOOPI GOLDBERGOVÚ, rodným menom Caryn Elaine Johnsonovú netreba zvlášť predstavovať. Divákom utkvela v pamäti ako originálna "nepravá" mníška z filmov Setra v akcii. Dnes sa dožíva 66 rokov.



V roku 1850 sa narodil škótsky spisovateľ ROBERT LOUIS STEVENSON, autor známych dobrodružných príbehov ako napríklad Ostrov pokladov či Neobyčajný príbeh doktora Jekylla a pána Hyda.



"Zatloukat, zatloukat, zatloukat." Tak znela jedna z rád originálneho českého psychiatra a sexuológa MIROSLAVA PLZÁKA. Zomrel pred 11 rokmi.



Štatistický úrad pred 90 rokmi oznámil, že v Československu žije 304 milionárov. Na Slovensku ich bolo sedem, traja žili v Galante a po dvoch v Bratislave a Nitre.



V roku 1635 slávnostne otvorili Trnavskú univerzitu, ktorú založil ostrihomský arcibiskup a kardinál Peter Pázmaň.



Pred 33 rokmi univerzita v Bologni udelila Alexandrovi Dubčekovi čestný doktorát. Na odovzdávaní sa zúčastnil aj Dubček, ktorému komunistická moc po prieťahoch udelila vycestovaciu doložku.



Presne 13. novembra 1907 vzlietol do povetria prvý vrtuľník, ktorý zostrojil francúzsky konštruktér PAUL CORNU.



O dosť ďalej zaletela americká kozmická loď Mariner 9. Pred 51 rokmi sa ako prvá v histórii dostala na obežnú dráhu inej planéty - Marsu.



V kalendári je pri dátume 13. november uvedené mužské meno Stanislav. Má slovanský pôvod a vo voľnom preklade znamená "upevní slávu, získavajúci slávu vytrvalosťou".