Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Kaliňák: Bašternákova firma dostala v roku 2011 vratku 3,6 mil. eur

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR Erika Ďurčová

Minister vnútra R. Kaliňák (SMER-SD) bude na pôde parlamentu čeliť opozičnému pokusu o odvolanie. Podľa jej predstaviteľov tlačí na to, aby sa vyšetrovanie kauzy Bašternák uberalo do stratena.

Bratislava 31. mája (TASR) - Spoločnosti Ladislava Bašternáka bol v marci 2011, teda v polovici vlády Ivety Radičovej, vyplatený nadmerný odpočet DPH vo výške 3,6 milióna eur. Vyhlásil to dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že táto vratka bola vyplatená za päť dní a nebola nariadená daňová kontrola.

"Vtedajšiemu ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi stačilo len trojdňové miestne zisťovanie," povedal Kaliňák. Minister preto odmieta akékoľvek obvinenia opozície o prepojení daňových káuz na svoju osobu či stranu Smer-SD. "Podľa tohto stanoviska, ktoré tu novinári prezentujú už niekoľko týždňov, platí, že podnikateľovi Bašternákovi pomáha a kryje ho práve Daniel Lipšic," vyhlásil Kaliňák.

Minister tiež pripomenul, že v roku 2011 Policajný zbor SR odmietol 1200 trestných oznámení Finančnej správy SR a tá nepodala v roku 2011 ani jednu jedinú sťažnosť voči týmto rozhodnutiam. "Preto som vždy hovoril, že orgány konali štandardne, a tak aj konať budú. Daniel Lipšic musí konať, len keď je v opozícii," povedal minister.

Zároveň zdôraznil, že za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 a 2011 pripravil takýto postup Lipšica či Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) túto krajinu o minimálne 711 miliónov eur v podobe neoprávnene vyplatených nadmerných odpočtov DPH. "Dnes sa dá len veľmi ťažko vyčísliť, čo všetko sa stalo v roku 2012, kedy bol kolaps daňovej správy. Daňová správa vtedy nevidela, nepočula, vyplácala mnohé veci naslepo a bez kontroly. Bol to svet kešu, analógový svet. My sme prijali desiatky opatrení, ktoré výber daní zásadne zlepšili," podčiarkol.

Podľa Kaliňáka opozícia nikdy nepriniesla nič tvorivé, na rozdiel od vlády, ktorá môže žať úspechy či už v podobe rastu ekonomiky, klesajúcej nezamestnanosti či zvýšenej konkurencieschopnosti. "Už niekoľko týždňov opozícia Slovensko zásobuje výmyslami, ktoré nemajú opodstatnenie. V období počas zostavovania tejto vlády boli vytiahnuté kauzy, kde sme boli prepojení na kauzy súvisiace s DPH. Obvinenia, ktoré hovoria o prepojení na Smer-SD, sú ale vymyslené," zdôraznil.

Kaliňák uznáva, že ide o skutočné daňové kauzy, prepojenie na vládne špičky však odmieta. "Všetci vedia, že minister vnútra nemá a nemôže zasahovať do vyšetrovania, má to z ústavy zakázané. Nikdy som to nerobil, nerobím a nebudem robiť," uzavrel Kaliňák.

Minister vnútra bude na pôde parlamentu čeliť opozičnému pokusu o odvolanie. Podľa jej predstaviteľov tlačí na to, aby sa vyšetrovanie uberalo do stratena. "Ak minister vnútra tvrdí, že celá kauza je vymyslená, ako myslíte, že dopadne znovuotvorené vyšetrovanie?" pýtal sa dnes Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA). Kaliňák podľa neho vyjadrením, že kauza je vymyslená, odkázal vyšetrovateľom, aký výsledok vyšetrovania si želá.