Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

POTVRDENÉ: Slovensko prijme 500 utečencov z Rakúska a 100 zo Sýrie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa premiéra a ministra vnútra dočasne prijmeme 500 azylantov z Rakúska a v rámci povinných kvót 100 utečencov.

Bratislava/Viedeň 21. júla (TASR) – Minister vnútra SR Robert Kaliňák a spolková ministerka vnútra Rakúskej republiky Johanny Mikl–Leitner dnes vo Viedni podpísali memorandum, na základe ktorého Slovensko dočasne prijme 500 azylantov z rakúskeho centra prvého kontaktu v Traiskirchene. TASR o tom informoval riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

"Slovenský účastník zabezpečí ubytovacie kapacity v ubytovacom zariadení pre najviac 500 žiadateľov za podmienok uvedených v tomto memorande o porozumení. Umiestňovanie žiadateľov v ubytovacom zariadení sa bude vykonávať postupne podľa dohody účastníkov. Celkový počet žiadateľov prijatých do ubytovacieho zariadenia môže byť po odchode niektorých prijatých osôb doplnený o ďalších žiadateľov, avšak ich počet nesmie presiahnuť 500 osôb v akomkoľvek čase ich umiestnenia v ubytovacom zariadení," konštatuje sa okrem iného v podpísanom memorande.



"Toto memorandum je podpísané na dva roky, kde každý žiadateľ, ktorý bude presunutý na Slovensko, prejde prijímacím pohovorom a zdravotnou prehliadkou v Rakúsku," vysvetlil minister vnútra Robert Kaliňák. Následne bude ubytovaný na Slovensku po dobu trvania jeho azylovej procedúry, čo môže byť niekoľko týždňov a maximálne šesť mesiacov. Minister zdôraznil, že ide o žiadateľov o azyl v Rakúsku a nie na Slovensku. "Predpokladám, že v auguste by mohli prísť prví," uviedol.


Slovensko poskytne žiadateľom ubytovanie a stravu. "Slovenský účastník uhradí všetky výdavky vyplývajúce z plnenia záväzku," píše sa ďalej v memorande. Rakúsko bude podľa memoranda hradiť prepravu utečencov na Slovensko či ich vreckové. Ak by žiadatelia spôsobili v ubytovacom zariadení nejaké škody na majetku, podľa memoranda ich taktiež uhradí rakúska strana.

Utečenci budú na Slovensku dočasne a ubytujú ich v utečeneckom tábore v Gabčíkove. Niektorí obyvatelia však majú z utečencov obavy, a preto proti ich príchodu zorganizovali petíciu.

Zo Sýrie prijmeme 100 utečencov

Slovenská republika prijme na svojom území len 100 utečencov. Pôjde pritom o kresťanské sýrske rodiny, ktoré si sama vyberie. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol premiér Robert Fico.

Podľa Fica Slovensku pôvodne hrozilo, že v rámci diktátu povinných kvót bude musieť zobrať na svoje územie 1200 ľudí. Dokonca by podľa neho išlo o migrantov, ktorých by si nemohlo vybrať. "My sme toto odmietli a povedali sme, že musí platiť dobrovoľný prístup, kde preukážeme určitú mieru solidarity," uviedol premiér. Na Slovensko tak podľa neho príde len 100 ľudí. "Budeme si ich vyberať my v Taliansku, v Grécku. Tieto rodiny prídu na územie Slovenska a uvidíme, do akej miery tu budú chcieť zostať. Sto je číslo, čo sú ľudia, ktorých sme pripravení prijať na území Slovenska, to je náš príspevok do kvóty 40.000 ľudí, ktoré sa rozhodli štáty EÚ medzi seba rozdeliť," vysvetlil Fico.

Okrem toho Slovensko v rámci humanitárneho transferu prijme na maximálne 180 dní v Humennom ľudí, ktorí sú však už určení do iných štátov sveta mimo Európskej únie. Po uplynutí tejto doby odídu preč.