Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kaliňák: Správa NKÚ o hospodárení MV je ukážka nekompetentnosti

Na archívnej snímke Robert Kaliňák. Foto: TASR - Martin Baumann

Exminister sa ohradil aj voči kritike pri obstarávaní hasičských vozidiel bez predchádzajúcej analýzy. Nepáči sa mu, že úrad komentuje politické rozhodnutie.

Bratislava 21. mája (TASR) - Správa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) o hospodárení ministerstva vnútra za obdobie rokov 2017-9 reprezentuje nekompetentnosť a neznalosť problematiky, myslí si eximinister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Odmieta výhrady k projektu na reformu verejnej správy či na obstarávanie techniky pre hasičov. Ako povedal pre TASR, za jedinú prijateľnú považuje kritiku o nakladaní s prebytočným majetkom, ide podľa neho o dlhodobý problém.

Úrad kritizoval napríklad uzatváranie viacerých zmlúv so súkromnými audítorskými firmami v rámci projektu Optimalizácia procesov vo verejnej správe. Na aktivity, ktoré malo podľa NKÚ riešiť ministerstvo vo vlastnej réžii, sa minulo takmer 13 miliónov eur. Kaliňák tvrdí, že ide o nepochopenie zámeru. "Bol predpoklad, že zlepšovanie procesov v štátnej správe ako služieb pre občanov má byť práve robené určitým nezávislým pohľadom," uviedol s tým, že projekt tvoril základný kameň pre čerpanie vyše 300 miliónov eur z Európskej únie.

Exminister sa ohradil aj voči kritike pri obstarávaní hasičských vozidiel bez predchádzajúcej analýzy. Nepáči sa mu, že úrad komentuje politické rozhodnutie. Podporu rozvoja dobrovoľného hasičstva podľa neho schválila vláda a na stratégiách pracovali aj odborníci z danej oblasti. Tvrdí, že zámer mal byť najprv financovaný zo zdrojov ministerstva, napokon ho však preplatila spätne Európska únia. Kaliňák si myslí, že to dokazuje jeho kvalitu a rozumnosť. Podotkol tiež, že financovanie časti škôl cez rezort vnútra považuje za technickú vec.

Pri otázke riešenia schátraných budov pripúšťa problém. Ide podľa neho o konkrétne veci, ktoré možno riešiť.