Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Kaliňák je za urýchlené prijatie niektorých častí zákona o obstarávaní

Robert Kaliňák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Novelu zákona o verejnom obstarávaní poslanci na aktuálnej schôdzi parlamentu posunuli do druhého čítania, účinná má byť od 1. júla 2013.

Bratislava 7. februára (TASR) - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) podporuje zámer vicepremiéra pre investície Ľubomíra Vážneho (Smer-SD), aby sa niektoré časti novely zákona o verejnom obstarávaní schválili v zrýchlenom režime. Podľa Kaliňáka sa to má týkať dvoch či troch nekonfliktných ustanovení zákona, ktoré si nevyžadujú štrukturálne zmeny na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO). Minister si vie predstaviť, že by sa k návrhu na rýchle prijatie niektorých ustanovení mohol pridať aj návrh na finančné a personálne posilnenie ÚVO.

"Celá snaha smeruje k tomu, aby mohol ÚVO rýchlejšie rozhodovať," zdôraznil Kaliňák dnes v parlamente. Pokiaľ ide o ustanovenia, ktoré by mohli byť prijaté v zrýchlenom režime, Kaliňák poukazuje napríklad na také, ktoré by výrazne zjednodušili prístup podnikateľov k jednotlivým súťažiam. O tom, o ktoré ustanovenia presne pôjde, by mohla mať vláda predstavu podľa Kaliňáka do konca týždňa. "A ak stihneme, mohli by sme ísť ešte aj do parlamentu," povedal minister vnútra.

Vážneho nápad podporuje, pretože Slovensko má problémy s hospodárskym rastom a eurofondy by mohli pomôcť. "Tieto peniaze by mohli výrazne pomôcť hospodárskemu rastu. Tak chápem aj túto iniciatívu, že tie ustanovenia, ktoré hovoria predovšetkým o šetrení času a neboli ani predmetom kritiky v prvom čítaní, by sme mohli vytiahnuť na skrátené konanie a mohli by začať platiť okamžite," uviedol Kaliňák.

Minister sa neobáva, že by tento krok ohrozil jeho novelu zákona o verejnom obstarávaní. "Tá má iné hlavné nosné body, ktoré súvisia s elektronizáciou, väčšou prehľadnosťou. Tie si však vyžadujú aj zmeny na samotnom ÚVO, čo by sme nevedeli tak rýchlo zabezpečiť. Čiže teraz by sa menili len veci, ktoré bez nejakých zásadnejších nákladov zrýchlia samotné konanie a umožnia, aby sa peniaze dostali do obehu," vysvetlil šéf rezortu vnútra.

Kritika opozície je nezmysel, tvrdí Kaliňák

Kritiku opozície k zrýchlenému konaniu vníma ako nezmyselnú. "Ak to opozícia kritizuje, má byť prvá, ktorá si má spytovať svedomie, prečo sú tie eurofondy nedočerpané," uviedol Kaliňák. Projekty sa mali podľa jeho slov robiť už za minulej vlády Ivety Radičovej. "Strašne ma baví už táto ich politická vynaliezavosť," uzavrel Kaliňák v súvislosti s kritikou opozície.

Novelu zákona o verejnom obstarávaní poslanci na aktuálnej schôdzi parlamentu posunuli do druhého čítania, účinná má byť od 1. júla 2013. "Keďže v niektorých prípadoch európskych projektov by bolo vhodnejšie využiť nové pravidlá pre verejné obstarávanie skôr, vláda s cieľom urýchliť nové procesy verejného obstarávania pri rešpektovaní pravidiel EÚ uvažuje o forme skráteného režimu na vybrané časti tejto novely," uviedol pre TASR Vážny. Poukázal na to, že momentálne sa zbiehajú záväzky z čerpania eurofondov z dvoch rokov. Podľa analýz sa pritom ako problém pri čerpaní týchto peňazí javí aj verejné obstarávanie.