Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Kaliňák: Úroveň ťažkého a obranného priemyslu SR láka aj iné krajiny

Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD), vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom (tretí sprava) v Baku 7. mája 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tieto memorandá sú aj o tom, aby sme mali možnosť rozvíjať náš obranný priemysel v spolupráci s azerbajdžanským priemyslom, priblížil minister s tým, že to pomôže aj hospodárskemu rastu SR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Baku 7. mája (TASR) - Slovenská republika je dlhodobo známa vysokou úrovňou ťažkého a osobitne obranného priemyslu. Mnohé krajiny chcú preto so Slovenskom v tejto oblasti spolupracovať. Počas oficiálnej návštevy Azerbajdžanu to vyzdvihol minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý je súčasťou delegácie premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Pri tejto príležitosti podpísal Kaliňák viaceré dokumenty o vzájomnej spolupráci. "Tieto memorandá sú aj o tom, aby sme mali možnosť rozvíjať náš obranný priemysel v spolupráci s azerbajdžanským priemyslom. V niektorých prípadoch ide o priamu zmluvu alebo priame objednanie, v ďalších prípadoch ide o transfer technológií, o vyvezenie tých schopností, ktoré máme, postavenie spoločných podnikov," priblížil minister s tým, že to pomôže aj hospodárskemu rastu SR.



O konkrétnych kontraktoch je podľa neho ešte predčasné hovoriť. Zatiaľ sa definovali oblasti možnej spolupráce. Zo vzájomných rozhovorov podľa Kaliňáka vyplynulo, že Azerbajdžan má záujem o vybudovanie kompletnej technologickej základne ťažkého priemyslu, v čom má Slovensko už dlhoročné skúsenosti. Vzniká tak priestor pre slovenských odborníkov v tejto oblasti.

"Myslím si, že predovšetkým v oblasti muničnej, v ktorej máme dlhoročné tradície, v rámci všetkých stredných a veľkých kalibrov. To isté platí aj o ťažkej technike. V tom, v čom my sme dobrí, tzn. všetky typy húfnic. Na Slovensku sa produkujú buď sčasti, alebo úplne štyri typy húfnic. Ale samozrejme je to aj otázka pozemnej techniky," doplnil minister obrany.





(vyslaný redaktor Vladimír Jombík)