Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kamery pri zásahoch polície by chcel rezort vnútra používať v r. 2019

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ako prvá by mala byť záznamovým zariadením vybavená poriadková polícia. Tá je podľa ministerstva vnútra službou prvého kontaktu s občanom.

Bratislava 20. júna (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR robí všetko pre to, aby boli kamery počas policajných zásahov v ostrej prevádzke v prvej polovici roka 2019. Tlačový odbor ministerstva vnútra tak reagoval na žiadosť verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej. Tá v liste žiadala šéfku rezortu Denisu Sakovú (Smer-SD), aby bezodkladne zaviedla kamerové systémy pri zásahoch polície.

Ako prvá by mala byť záznamovým zariadením vybavená poriadková polícia. Tá je podľa ministerstva vnútra službou prvého kontaktu s občanom. Sú to predovšetkým policajti na obvodných oddeleniach a pohotovostné motorizované jednotky.

"Pripravujeme sa na to. Sme po dôkladnom testovaní použitia kamier v teréne v záverečnej fáze. Súťažné podklady nám Úrad pre verejné obstarávanie stále pripomienkuje. Priebežne zapracúvame ich pripomienky. Súbežne s tým optimalizujeme požiadavky polície tak, aby bol projekt prevádzkovateľný, keďže ide o prevádzkovo aj technicky náročný zámer," uviedol tlačový odbor. Záznamové zariadenia budú podľa rezortu určené najmä na monitorovanie a záznam služobných činností policajtov v kontakte s verejnosťou. "Najmä využívanie policajných oprávnení počas služobných zákrokov," informoval rezort.

Ako uviedlo ministerstvo, "takáto forma dokumentovania činnosti policajtov má veľmi silný protikorupčný dopad. Je dôležitá aj pre ochranu policajtov, pretože ich zákroky bývajú často spochybňované nielen pre formu, akou prebehli, ale napríklad aj pre nečinnosť". Policajný zbor SR tak podľa MV očakáva, že používanie kamier, ako to vyplýva zo skúseností v zahraničí, prispeje k prehĺbeniu dôvery obyvateľov a návštevníkov Slovenska k polícii.

Ombudsmanka v utorok 19. júna poslala Sakovej list, v ktorom ju okrem iného upozornila, že ani po piatich rokoch od razie v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou nie sú prijaté opatrenia navrhované ešte v roku 2013. Jedným z nich bolo práve používanie kamier pri zásahoch polície. Preto ombudsmanka v liste šéfku rezortu vyzvala, aby "v rámci svojej pôsobnosti venovala zavedeniu opatrenia dostatočnú pozornosť a iniciovala jeho bezodkladné prijatie".

Na prijatie opatrenia, ktoré má viesť k odstráneniu porušovania ľudských práv zo strany polície, upozorňovala ešte predchádzajúca ombudsmanka Jana Dubovcová. Urobila tak po preskúmaní zásahu v osade Budulovská. "Opakovane navrhované opatrenie nebolo prijaté ani po ďalších policajných zásahoch vo Vrbnici a Zborove," poznamenala poradkyňa pre médiá a komunikáciu Kancelárie verejnej ochrankyne práv Michaela Pavelková.

Na piate výročie od zásahu polície v Moldave nad Bodvou upozorňuje aj skupina viacerých mimovládnych organizácií, ako napríklad Aliancia Fair-play, Nadácia Pontis či Via Iuris. Ako sa píše v ich výzve, "polícia či prokuratúra zásah nikdy nezávisle nevyšetrili napriek tvrdej kritike z mimoriadnej správy verejnej ochrankyne práv. Presne naopak, zo zranených obetí spravil štát páchateľov". Mimovládne organizácie preto žiadajú zodpovedné inštitúcie, aby zabezpečili nápravu, prijali systémové opatrenia, ktoré zabránia opakovaniu neprijateľných postupov, zabezpečia nezávislé prešetrenie zlyhaní polície a vyvodenie dôsledkov.

Polícia v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou zasiahla 19. júna 2013. Akcia bola podľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru Košice - okolie plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách a veciach. Odmietla pritom, že by policajti konali brutálne.

Podľa občianskeho združenia ETP Slovensko, ktoré v komunitnom centre v rómskej osade poskytuje sociálne služby, pri zásahu tzv. kukláčov došlo k zraneniam viacerých ľudí, vrátane detí. Polícia po zásahu predviedla na výsluch 15 osôb, dve osoby obvinila z útoku na verejného činiteľa.