Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Kampaň S rozvahou chce brániť panike obyvateľov Slovenska

Na snímke zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors. Foto: TASR - Marko Erd

Klauni z OZ Červený nos Clowndoctors zostali po 16 rokoch svojich aktivít v slovenských nemocniciach prvýkrát doma a pomáhajú na diaľku.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Občianske združenie (OZ) Červený nos Clowndoctors, Liga za duševné zdravie (LDZ), Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) a Via Iuris spúšťajú spoločnú kampaň S rozvahou, aby ľuďom pomohli zvládnuť súčasnú situáciu spojenú s pandémiou nového koronavírusu a nepristupovať k nej s panikou ani ľahostajnosťou. Návštevníci webovej stránky www.srozvahou.sk budú mať k dispozícii niekoľko tematických celkov s informáciami a odpoveďami na mnohé aktuálne otázky.

"Povaha týchto časov priniesla so sebou okrem iného aj očakávania rozumných riešení od odborníkov, vedcov, špecialistov. Potrebujeme ich múdre, premyslené a hlavne pokojné uvažovanie. Potrebujeme ich rozvahu. O to sa snaží aj naša spoločná aktivita," povedal riaditeľ LDZ Martin Knut.

Aktuálne informácie a štatistiky, ktoré sú potrebné pre boj s ochorením COVID-19 zhromažďuje, spracováva a ďalej poskytuje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Na svojej infolinke denne odpovedá na stovky otázok občanov. "Pre každého, kto sa chce správať zodpovedne, sú kľúčové informácie. Momentálne je veľmi ťažké všetko sledovať a zorientovať sa. Verím, že táto iniciatíva pomôže ľuďom získať všetko, čo potrebujú vedieť jednoducho a na jednom mieste," tvrdí generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

"V súčasnej náročnej situácii všetci prežívame neistotu, ktorá sa týka aj našich práv a povinností. Je našou povinnosťou priložiť ruku k dielu a pomôcť. V nasledujúcich týždňoch sa preto budeme vo Via Iuris snažiť verejnosti sprostredkovať informácie, ktoré majú právny dosah na osobný či pracovný život," hovorí výkonný riaditeľ Via Iuris Milan Šagát. Verí, že náročné obdobie možno prekonať zodpovednosťou, solidaritou, dodržiavaním pravidiel, trpezlivosťou a rozvahou.

Klauni z OZ Červený nos Clowndoctors zostali po 16 rokoch svojich aktivít v slovenských nemocniciach prvýkrát doma a pomáhajú na diaľku. "Naším poslaním je prostredníctvom klaunského umenia a humoru prinášať radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú. Epidémia koronavírusu spôsobila, že takú potrebu má dnes viac ľudí než kedykoľvek predtým - izolovaných v nemocniciach či doma, riskujúcich v práci, ale aj obávajúcich sa o budúcnosť," hovorí výkonná riaditeľka združenia Zuzana Ambro. "Presunuli sme naše aktivity do digitálneho priestoru, aby sme aspoň takto virtuálne zaklopali na ich dvere tak, ako to obvykle robíme v nemocniciach," hovorí Ambro. Aj preto sa podľa nej zapojili do kampane S rozvahou.