Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Kampaň agentúry životného prostredia prichádza s treťou výzvou

Ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

V novembri sa verejnosti, žiakov, ale i jednotlivcov pýta na obsah odpadkového koša v ich domácnosti, pričom sa zameriava najmä na objem vyhodených obalov.

Banská Bystrica 2. novembra (TASR) – Kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Zatoč s odpadom prichádza s treťou výzvou. V novembri sa verejnosti, žiakov, ale i jednotlivcov pýta na obsah odpadkového koša v ich domácnosti, pričom sa zameriava najmä na objem vyhodených obalov. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková.

Svetová kampaň Zatoč s odpadom má ukázať, ako svojimi každodennými rozhodnutiami vieme ovplyvniť tvorbu a nakladanie s odpadmi. V októbri sa do výzvy zapojilo 114 ľudí, ktorí sa aktívne hlásili k znižovaniu množstva potravinového odpadu.

Iniciovať zmeny v našom okolí plánuje SAŽP aj novembrovou výzvou, ktorej cieľom je zamyslieť sa nad tým, čo máme v koši. Podľa doterajších štatistík každý občan vyprodukuje priemerne 435 kilogramov komunálneho odpadu za rok a toto číslo každoročne rastie. Zhruba polovicu celkovej hmotnosti tvorí biologicky rozložiteľný odpad, ktorý môžeme 'recyklovať' aj sami. Druhú polovicu tvorí z veľkej časti odpad z obalov. Tých na Slovensku za rok vyprodukujeme pol milióna ton,“ priblížila Pšenáková.

Podľa SAŽP každý môže prispieť k zlepšeniu situácie a začať od seba. Návodom mu môžu byť rady, ktoré sprevádzajú novembrovú výzvu zameranú na obaly. Záujemcovia podrobnejšie informácie nájdu na stránke www.ewobox.sk.